Val 2014.

2014-02-26 15:02
Sofie Blombäck, doktorand på statsvetenskapliga institutionen i Göteborg, tror att Piratpartiet får det svårare i det här EU-valet än i det förra.  Bild: Carl-Henrik Trapp
Sofie Blombäck, doktorand på statsvetenskapliga institutionen i Göteborg, tror att Piratpartiet får det svårare i det här EU-valet än i det förra. 

Småpartiernas bästa chans: satsa på EU-valet

Tipsa om artikeln via e-post

I valet till riksdagen regerar de stora väletablerade partierna. Det är i EU-valet de små partierna ser sin chans till inflytande.
   – Många väljare är osäkra in i det sista, små partier spurtar ofta mot slutet, säger statsvetaren Linda Berg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På fredag är det sista dagen för partier att lämna in de 1 500 namnunderskrifter som krävs för att ställa upp i EU-valet. I år är det något fler mindre svenska partier än tidigare som deltar, enligt Linda Berg, vid Centrum för Europaforskning. Bland dem finns kända partier som Piratpartiet, Junilistan och Feministiskt Initiativ, men även nyregistrerade Djurens parti.

Ett tydligt mönster både i Sverige och i Europa är att de stora etablerade partierna ofta visar sig göra ett sämre EU-val än opinionssiffrorna antyder innan valet.

– Generellt gör de större partierna sämre ifrån sig i EU-valet medan något eller några småpartier spurtar mot slutet, säger hon.

Men om många småpartier konkurrerar kan det bli svårare för vart och ett av dem att nå upp till de fyra procent som krävs, tillägger hon.

Mönstret att små partier gör bättre ifrån sig i EU-valet än i riksdagsvalet stämmer dock inte alltid.

– Sist kom Sverigedemokraterna inte in i parlamentet men de tog sig in i riksdagen, så det kan se olika ut. Nu är de ett riksdagsparti vilket kan peka mot att de tar sig in i EU, samtidigt finns det fler högerpartier nu så konkurrensen är större, säger hon.

Eftersom partierna ännu inte satt igång med sina valkampanjer är det är svårt att veta om de kommer att konkurrera om samma sakfrågor, enligt Linda Berg.

– Det gör det svårt att redan i nuläget sia om utgången, säger hon.

 Piratpartiet har enligt opinionsmätningarna tappat rejält och riskerar att åka ur parlamentet.

Samtidigt hade Piratpartiet bara stöd av 1 procent av väljarna enligt opinionsmätningarna i februari 2009, men efter en stark slutspurt tog de med 7,1 procent av rösterna två mandat i parlamentet efter förra valet.

Sofie Blombäck, doktorand vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg, tror att Piratpartiet får det svårare i det här valet än i det förra.

Kan de göra om valspurten från 2009?

– Årets EU-val ligger närmare riksdagsvalet vilket gör att valfrågorna troligen kommer att domineras av klassiska riksdagsvalsfrågor som vård, skola och omsorg. Däremot tror jag att SD har goda chanser att komma in, säger Sofie Blombäck.

Själva drömmer Piratpartiets företrädare, enligt SvD, om en visselblåsare, en svensk Snowden, från FRA.

– Om integritetsfrågor kommer upp på valagendan förbättras deras chanser betydligt, säger Sofie Blombäck.

Tipsa om artikeln via e-post

Val under fyra dagar

• Val till Europaparlamentet ­infaller vart femte år. Nästa val äger rum i alla EU:s medlemsländer under perioden 22–25 maj 2014. I Sverige hålls valet den 25 maj.

• Partier kan registrera sin parti­beteckning. Det är dock inte ett krav för att ställa upp i val. Partiet kan beställa valsedlar utan att ha en registrerad parti­beteckning.

• För att registrera sig måste partiet ha stöd av minst 1 500 röst­berättigade personer.