Utrikes.

2020-08-14 10:57
Puffetikett
Dagens ETC

Tre utlandssvenskar: Så är livet med mask

Sveriges linje vad gäller munskydd skiljer sig från den strategi som de flesta andra länder valt. Dagens ETC har pratat med tre utlandsboende svenskar om hur de upplever livet med mask.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Det känns säkert och tryggt, särskilt när man går in i affärer”

Veronica Ballart Lilja

New York, USA

Regler: Sedan den 17 april är det krav på att bära mask utanför bostaden om man inte kan hålla två meters avstånd.

Hur känns det att bära munskydd?

– Säkert och tryggt, särskilt när man går in i affärer. Sedan är det jobbigt så klart när det varit så varmt och jag har varit gravid. Lite jobbigt att andas, luktar äckligt. Du glömmer att ta på dig den ibland. Det är lite omständigt. Men om det hjälper så är det superbra. Eftersom det varit så hårt i New York jämfört med andra delstater känns det som att maskerna har hjälpt, sett till siffrorna, kurvan och hur det har spridits.

Hur bär du den?

– När jag går på promenad nu kanske jag sätter den runt halsen om jag inte möter någon och sedan sätter jag på mig den när jag går in någonstans, som en butik. Om det inte är någon på samma gata eller inom två meter har jag den inte på hela tiden.

Har något ändrats sedan starten?

– I mitt område så hade alla mask tidigare men det är mindre nu än i april. Vet inte om de har tröttnat. Kanske för att det är varmt också.

Finns det risk att det skapar falsk trygghet?

– Jag tycker att folk håller avstånd även med mask. Och att masken skulle få mig att klia mig mer i ansiktet, det tror jag inte.

Hur ser du på att Sverige inte använder mask?

– Jag tycker att det är lite galet, att de tar så lätt på det och inte använder mask.

Vilken mask använder du?

– Olika. Vi har beställt några för att stödja lokala företag. De jag tycker är bekvämast är en blå sjukhusmask i tunnare material.

”Det handlar mycket om att visa respekt för andra människor”

Said Karlsson

Tokyo, Japan

Regler: Munskydd användes redan regelbundet i Japan innan covid-19

När har folk mask i Tokyo?

– Hela tiden utom när de äter eller dricker. Ute bär de flesta alltid mask, även om man bara går ut med hunden eller andra familjemedlemmar. Det handlar mycket om att visa respekt för andra och att man gör vad man kan för att stoppa smittspridningen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Munskydden var vanliga redan tidigare?

– Ja, folk bär dem regelbundet, speciellt under influensatider (för att inte smitta andra) och pollensäsong (för att de lindrar hösnuva för många).

Att munskydd kan bäras fel, är det något som diskuteras?

– Det pratas väldigt lite om att masken ska bäras ”rätt” eller hur effektiva de är. Jag ser ibland att folk drar ner masken på hakan men det ses inte som något stort eller allvarligt problem om man inte bär masken 100 procent rätt. Bättre att bära den lite fel än inte alls. När japaner ser bilder från delar av världen där pandemin härjar men folk ändå går utan mask skakar de på huvudet.

Petar du dig mer i ansiktet med mask?

– Lite mer petande utanpå masken kanske, speciellt nu på sommaren när det är 35 grader varmt. Men det finns så många olika modeller och storlekar att de flesta kan hitta en som de kan bära bekvämt. Uniqlo (ett klädföretag) har lanserat masker i ett material som ska vara extra lämpligt i den japanska sommarvärmen.

Hur ser du på att Sverige inte använder mask?

– Att detta fortfarande är så kontroversiellt i västvärlden, i synnerhet Sverige, är ofattbart för mig. Jag var även länge en maskskeptiker innan pandemin men nu, mer än ett halvår in i den och med det vi vet i dag, känns debatten om maskernas vara eller inte vara ungefär lika orimlig som om folk plötsligt skulle börja ifrågasätta varför vi bör tvätta händerna regelbundet bara för att vi har en pandemi.

”Det är ganska skönt att ha mask just för att jag inte petar mig i ansiktet”

Isabella Sobieski

Berlin, Tyskland

Regler: Sedan slutet av april måste man täcka mun och näsa i kollektivtrafiken och i butiker

Hur var det i början när munskydden infördes?

– De första tre månaderna hade affärerna extrapersonal som kollade att alla hade mask. Sedan tog det inte så lång tid innan det var en del av en vardag och alla hade mask på sig i tunnelbanan, bussar och affärer. Nu är det stora skyltar: “Bara inträde med mask.”

Har det varit jobbigt?

– I början. Inför en tågresa köpte jag en mask i ett material som var lättare att andas i och det hjälpte. Och det är skönt när man tar av sig den och får frisk luft.

När har du inte mask?

– Oftast inte utomhus. Om jag går en promenad och går in och köper en kaffe, då sätter jag på mig masken när jag går in och tar av mig den när jag kommer ut. På uteserveringar har personalen mask på sig. Om du går in för att använda toaletten så måste du sätta på dig din.

Ger mask en falsk trygghet, tror du?

– Nej, jag skulle nog säga tvärtom. Med avstånd och med mask så tycker jag att man utbildar sig själv på ett annat sätt än tidigare eftersom man har ett annat fokus. Och staden har en kampanj på busshållplatser: AHA – Avstånd, hygien, ansiktsmask. Bra att de visar för folk att det är allvarligt.

Petar du dig mer i ansiktet?

– Nej, tvärtom. Det är ganska skönt att ha mask just för att jag inte petar mig i ansiktet. Ibland är jag en nagelbitare och nu har jag slutat med det.

Förra helgen demonstrerade 17 000 mot corona-restriktioner, bland annat masker.

– I början köpte folk en massa mat, och hela toapappershysterin. Nu känns det som att det har bytts ut mot ”jag ska inte använda mask för jag är ingen slav”. Jag tror folk börjar bli lite trötta på att bara inte veta vad som pågår.