Utrikes.

2018-04-13 09:51
Säkerhetsrådet röstar om en utredning efter kemvapenattacken i Syrien.  Julie Jacobson/AP Photo
Säkerhetsrådet röstar om en utredning efter kemvapenattacken i Syrien.

”Skyddszoner bättre än attack från Trump”

Om amerikanska missiler skulle döda ryssar i Syrien kan inbördeskriget i Syrien eskalera till en internationell konflikt.

Det syriska inbördeskriget har länge varit ett stormaktsspel på bekostnad av den syriska civil­befolkningen. Men efter den misstänkta kemgasattacken den 7 april riskerar konflikten att eskalera än mer till ett internationellt krig.
 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8Israel pekas ut som ansvarigt för en attack i måndags mot en flygbas i Syrien där iransk militär verkar, och iranier uppges också ha dödats. Frankrike, Storbritannien och USA rapporteras förbereda en militär attack. Upptrappningen mellan USA och Ryssland har kommit till en punkt där analytiker har svårt att se en diplomatisk lösning. Om ryssar skulle dödas i en amerikansk attack kan konflikten eskalera än mer.

Säkerhetsrådet misslyckas

FN:s säkerhetsråd misslyckades i veckan med att anta en resolution, efter att Ryssland försökte så tvivel om OPCW:s oberoende och själva ville ha kontroll över en kemattack i Syrien.

Enligt Violations Documentation Center in Syria, ett oberoende nätverk som dokumenterar människorättsbrott, har rysk militärpolis redan varit inne i vid den misstänkta platsen för en kemisk attack i Douma.

”Vittnen tilläts inte komma nära platsen under inspektionen, och det är oklart om den ryska polisen tog något från platsen eller manipulerade bevis”, skrev VDC i måndags.

Finns andra sätt

Scott Lucas, journalist och professor i internationell
politik vid universitetet i Birmingham, menar att det är rätt att ställa krav på att OPCW får komma in och göra en oberoende undersökning. Om Ryssland och Syrien inte går med på det kan andra länder istället för en militär attack införa ekonomiska sanktioner – även mot Ryssland.

– Dessutom kan skyddszoner för civilbefolkningen i Syrien vara ett krav som skyddar just civilbefolkningen, vilket riskerar att inte vara fallet med en Trump-ledd militär attack.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Syrien har kvar kemiska vapen

Det syriska inbördeskriget har inneburit attacker med kemiska vapen på en nivå som inte skådats sedan kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet. Här är några av attackerna.

2013: Saringas. Över 1 400 människor tros ha dödats i saringas­attacken i augusti 2013. Bashar al-Assad misstänktes vara skyldig vilket ledde USA under ledning av Barack Obama till tröskeln av ett stort militärt ingripande. Istället kom Ryssland, USA och Syrien överens om att Syrien skulle ansluta sig till konventionen om förbud mot kemiska vapen, samt förstöra samtliga kemiska vapen till sommaren 2014.

Kloringasattacker: Den syriska militären har genomfört en rad attacker med kloringas efter 2013. Det är förbjudet att använda klorin som ett vapen, men eftersom klorin också används civilt var det inte del av det som Syrien förband sig att förstöra.

2017: Saringas. Omkring 100 personer tros ha dött i en saringasattack i Khan Shaykhun den 4 april förra året. OPCW kom i höstas fram till att Assadregimen hade genomfört attacken och kunde dessutom spåra giften ända tillbaka till innan 2013 – vilket betyder att Syrien inte som utlovat förstört alla sina kemiska vapen.