Utrikes.

2019-05-15 16:00
  • Protester i Georgia den 7 maj. Bild: Alyssa Pointer/AP/TT
    Protester i Georgia den 7 maj.
Puffetikett
Dagens ETC

Protester och hård kritik mot ny abortlag i Georgia

Efter att en ny kontroversiell abortlag röstats igenom i Georgia, USA har flera stora filmbolag valt att bojkotta delstaten och kända Hollywoodskådisar har uppmanat kvinnor i Georgia att sexstrejka.

Men hur ser lagen egentligen ut? Dagens ETC reder ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Som Dagens ETC tidigare rapporterat har den amerikanska delstaten Alabama röstat igenom en kraftig inskränkning av aborträtten.

Men även i delstaten Georgia är kvinnors rätt till abort hotad. Vi reder ut den nya lagen.

1

Vad innebär den nya abortlagen?

Lagen ska göra det förbjudet att avsluta en graviditet efter att hjärtljud uppmätts från fostret, i praktiken efter vecka sex. Dock kan kvinnor som utsatts för incest eller våldtäkt undantas från lagen, men bara om de gjort en polisanmälan. Även fall där kvinnas liv är i fara kan utgöra undantag.

2

När blir lagen verklighet?

Den nya lagstiftningen beräknas träda i kraft vid årsskiftet, om den inte stoppas i rätten. En liknande abortlag godkändes i delstaten North Dakota 2016, men stoppades av USA:s högsta domstol.

3

Vilka reaktioner har väckts?

Georgias nya abortlagstiftning har väckt massiv kritik i USA, både bland politiker, kvinnorättsaktivister och kulturarbetare.

Fem stora filmbolag, däribland Killer Films och Colorforce, samt stjärnproducenten David Simon som producerat serierna ”The wire” och ”The deuce”, har uppgett att de ska bojkotta Georgia om lagen går igenom.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Även skådespelare som Alec Baldwin, Don Cheadle, Ben Stiller, Mia Farrow och Amy Schumer kommer att delta i bojkotten. Georgia är känd för sin stora filmindustri och många film­bolag väljer att spela in sina produktioner där eftersom staten erbjuder dem skatterabatter på upp till 30 procent.

Skådespelaren och Metoo-aktivisten Alyssa Milano har under hashtaggen #SexStrike uppmanat kvinnor i Georgia att sexstrejka för att protestera mot lagen.

4

Hur lyder kritiken?

En av flera invändningar mot att dra gränsen vid 6 veckor är att få kvinnor ens vet om att de är gravida vid den tidpunkten, och American College of Obstetricians and Gynecologists har även påpekat att ett embryo inte kan anses vara ett foster förrän i graviditetsvecka 10.

5

Går inte lagen emot Högsta Domstolens generella linje som ger alla amerikanska kvinnor rätt till abort fram till att ett foster kan överleva utanför livmodern?

Både och. Sedan 1970-talet har Högsta Domstolen beslutat att abortgränsen ska gå där fostret har chanser att överleva om det föds, vilket i USA brukar beräknas vara runt vecka 24. Men enskilda delstater har också givits större frihet att själva lagstifta exakt om vad som ska gälla och om undantag kan göras för senare aborter.

Sammanlagt har sex amerikanska delstater i dagsläget totalförbud mot abort efter sjätte veckan, och Tennessee och South Carolina har liknande lagar på gång.

6

Hur exceptionell är lagen ut ett internationellt perspektiv?

I 26 länder är abort helt förbjudet, till exempel Egypten, Honduras och El Salvador.

I ytterligare 37 länder är abort förbjudet med undantaget om kvinnans liv är i fara.