Utrikes.

2020-05-24 12:00
Tysk insatsstyrka gör ingripande mot nynazister i Erfurt i januari 2020. Insatsen skedde i en samordnad aktion i sex tyska städer.   Foto: Jens-Ulrich Koch/ TT
Tysk insatsstyrka gör ingripande mot nynazister i Erfurt i januari 2020. Insatsen skedde i en samordnad aktion i sex tyska städer.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Poliser i Tyskland avslöjades ha högerextrema kopplingar

Tyskland har varit hårt drabbat av högerextremt politiskt våld under det senaste året. Men det är bara toppen av ett isberg. Nyligen avslöjades ytterligare en koppling mellan poliser och den högerextrema prepperscenen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 2 juni 2019 mördades Walter Lübke, premiärminister i delstaten Hessen av Stephan Ernst, som motiverade dådet med att Lübke understött Merkels relativt generösa flyktingpolitik fyra år tidigare.

Den nionde oktober 2019 angrep Stephan Ballet en synagoga i Halle i delstaten Sachsen söder om Berlin. Två personer dödades och nio skadades. Det dådet motiverades med antisemitiska motiv.

Den 19 februari i år mördades nio moskebesökare och attentatsmannens mor i en attack i Hanau, åter i delstaten Hessen.

Fascistisk befälsorning

Dessa attentat är bara toppen av ett isberg. I Chemnitz i Sachsen pågår en rättegång mot en högerextrem terrorgrupp, avslöjad 2016, och i oktober 2019 sprängdes ”Gruppe S” i Bayern som planerat samtidiga attacker mot moskéer i tio delstater. Men än värre är en rad avslöjanden av grupper inom polisen och militären som också verkar förbereda terrordåd. Det kanske allvarligaste fallet gäller Uniter, som är en veteranförening för både polisiära och militära specialstyrkor.

Berlintidningen Die Tageszeitung har i en lång serie artiklar, senast 25/2 och 4/5 2020, kunnat visa att föreningen organiserats i extremt auktoritära strukturer efter militär – eller fascistisk – befälsordning, med uniformer, militära manövrer och skjutövningar.

Föreningen, som haft sin bas i Stuttgart, har nu flyttat till Schweiz efter att den tyska säkerhetspolisen inlett en utredning.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vapenlager hos polis

Så sent som i mitten av april avslöjades ett vapenlager hos en polis i Rostock i norra Tyskland. Han kan knytas till tidigare avslöjanden om kontakter mellan poliser och den tyska högerextrema prepperscenen. Aktivisterna har via en hemlig organisation kallad ”Nordkreuz” bland annat diskuterat statskupplaner under beteckningen ”Tax X” i chatmeddelanden.

En av dessa poliser dömdes i vintras till 21 månaders villkorligt fängelsestraff. Domen handlade bara om brott mot vapenlagarna, den högerextrema organiseringen utreddes inte närmare.

Som Die Tageszeitung visat (4/5 2020) har personen ifråga sannolikt kunna stjäla stora mängder ammunition vid ett årligt evenemang, bekostat av den tyska kriminalpolisen, där personal från olika specialenheter träffats på en privat övningsanläggning. Dessa misstankar har inte utretts.  

En månad efter attentatet i Hanau, 19 mars, inrättade den tyska regeringen ett särskilt utskott för att förbereda åtgärder mot högerextrem terror. Det tyska författningsskyddet har i samma veva inlett övervakning mot delar av populistpartiet AfD, som nu anses högerextrema.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.