Utrikes.

2020-07-09 11:36
Vid George Floyds minnesplats i Minneapolis lämnar människor blommor. Bild: Munshots/Shutterstock
Vid George Floyds minnesplats i Minneapolis lämnar människor blommor.
Puffetikett
Dagens ETC

Polisens egna kameror visar: George Floyd vädjade för sitt liv

George Floyd bad om att få samarbeta med polisen och förmedlade att han inte kunde andas 20 gånger. Det visar transkriberingar från polisens kroppskamera.

Trots det kvävdes han till döds.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Allmänheten har kunnat utläsa delar av händelseförloppet när George Floyd dödades av polis i Minneapolis genom filmer från vittnen. Nu har filmer från polisens egna kroppskameror släppts och dessa vittnar om en person som vädjar för sitt liv utan att vara det minsta aggressiv.

“Mamma, jag älskar dig, säg till mina barn att jag älskar dem. Jag är död”, sa George Floyd efter att han tvingats ner på marken enligt transkriberingen från kroppskameran.

George Floyd dog efter att polisen Derek Chauvin pressat sitt knä mot hans nacke i över åtta minuter, trots att Floyd upprepade att han inte kunde andas. ”De dödar mig” lyckades han få fram enligt transkriberingen. Varpå Chauvin svarade: “Sluta prata då, sluta skrik, det tar mycket syre att prata”.

Saknade puls i flera minuter

I transkriberingarna går det även att utläsa att poliskollegan Thomas Lane föreslog att de skulle lägga George Floyd på sidan men att Chauvin då svarade att “han ska stanna precis där han är”.

När Lane återigen påpekade att det handlade om en nödsituation svarade Chauvin att “det är därför ambulansen är på väg” men flyttade inte på sitt knä förrän ambulansen var på plats, inte ens  när kollegan Kueng upptäckte att Floyd saknade puls.

Derek Chauvin har åtalats för mord av andra graden och dråp av första graden, medan kollegorna Thomas Lane, J. Alexander Kueng och Tou Thao står åtalade för medhjälp.

Chavins försvar i de pågående rättsförhandlingarna har gjort gällande att den åtalade antog att George Floyd var drogad och att skälet till att han inte kunde andas var att han var hög.

Thomas Lane hade arbetat sin fjärde dag vid händelsen. Hans försvar har försökt lyfta att han, som ny i tjänsten, lyssnade på Chauvin som jobbat i över 20 år och hade svårt att säga emot honom.