Utrikes.

2020-08-14 13:27
Både Trump och Netanyahu har skäl att positionera sig som framgångsrika segrare just nu. Bild: Alex Brandon/AP/TT
Både Trump och Netanyahu har skäl att positionera sig som framgångsrika segrare just nu.
Puffetikett
Dagens ETC

Palestinier upprörda på Förenade Arabemiratens ”svek” i dealen med Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar avtalet med Förenade Arabemiraten för början på en ny era av fred med arabvärlden. Avtalet sätter den planerade annekteringen av Västbanken på tillfällig paus. Men i Palestina är stämningen upprörd.
– Det är ett svek, säger palestinska presidenten Mahmoud Abbas, enligt Haaretz.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Avtalet mellan Förenade Arabemiraten och Israel som offentliggjordes på torsdagskvällen kallas historiskt. Det är det första fredsavtalet mellan Israel och ett arabiskt land på 26 år.

– Enormt genombrott idag! Historiskt fredsavtal mellan våra två stora vänner, Israel och Förenade Arabemiraten, kommenterar USA:s president Donald Trump nyheten på Twitter.

Trump har signerat avtalet tillsammans med Netanyahu och kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed i Abu Dhabi. I ett samlat uttalande skriver de tre att man ”kommit överens om full normalisering av relationerna mellan Israel och Förenade Arabemiraten” och att detta kommer ”befrämja fred i Mellanöstern”.

Överenskommelsen, som kallas Abrahamavtalet, innebär bland annat ökade möjligheter för turism och handelsutbyte mellan de båda länderna.

Den viktigaste punkten i avtalet anses vara att Israel, enligt Vita huset, gått med på att lägga sina planer på att annektera stora delar av palestinska Västbanken på is. Något som många valt att tolka som ett steg i en positiv riktning mot en tvåstatslösning.
Men Netanyahu påpekade dock, på en presskonferens bara timmar efter beskedet om avtalet, att planerna för annektering kvarstår.

– Det har inte skett någon förändring i planen på att utöka israelisk självständighet på Västbanken sade Netanyahu.

Både Trump och Netanyahu har skäl att positionera sig som framgångsrika segrare just nu. Trump står inför ett presidentval om några månader och Netanyahu inför hårt tryck från de stora protester som pågår mot honom över Israel sedan två månader tillbaka.

Trumps rådgivare, tillika svärson, Jared Kushner säger att flera länder väntas följa efter och nämner gulfstaterna Oman och Bahrain.

Från palestinskt håll har beskedet om avtalet mottagits med hård kritik. De anser att utvecklingen är ett steg tillbaka från försöken att skapa internationellt tryck mot Israel om en framtida fred, och att Förenade Arabemiraten sviker Palestina.

Palestinas president Mahmoud Abbas säger att han ”avfärdar och fördömer det förvånade tillkännagivandet från Israel, USA och Förenade Arabemiraten” och kallade avtalet för ett ”svek mot Jerusalem, al-Aqsamoskén och den palestinska saken”, uppger Haaretz.

Den palestinska ambassadören i Förenade Arabemiraten har kallats hem, skriver The Guardian.

Hanan Ashrawi, talesperson för paraplyorganisationen PLO, anser att Förenade Arabemiraten har övergett palestinierna.

”Må ni aldrig uppleva pinan av att få ert land stulet. Må ni aldrig känna smärtan av att leva i fångenskap under ockupation. Må ni aldrig bevittna rivandet av era hem eller mördandet av era älskade. Må ni aldrig bli förrådda av era ’vänner’”, skriver hon på Twitter.