Vad händer...

2020-08-14 12:16
En lång rad vittnesmål visar att den tyska säkerhetspolisen varit helt ointresserade av att utreda misstankarna om de högerextrema kopplingarna som framkommit inom tyska KSK, Kommando Spezialkräfte. Foto: Thomas Kienzle/AP/TT
En lång rad vittnesmål visar att den tyska säkerhetspolisen varit helt ointresserade av att utreda misstankarna om de högerextrema kopplingarna som framkommit inom tyska KSK, Kommando Spezialkräfte.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Nazihärva fortsätter växa i tysk elitstyrka

I slutet av juni meddelande den tyska försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer att ett av elitstyrkan KSK:s fyra kompanier ska upplösas med omedelbar verkan.

Detta sedan den militära underrättelsetjänsten konstaterat att 30 av styrkans medlemmar utreds för medlemskap i högerextrema organisationer.

Försvarsministern hoppas nu att styrkan ska kunna reformera sig själv. Om det inte lyckas innan den sista oktober hotar fullständig nedläggning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

KSK, eller Kommando Spezialkräfte, bildades 1996 med syfte att genomföra fritagningar av offer för terrorism. Det liknar på många sätt den svenska Särskilda operationsgruppen, och har bland annat deltagit i strider i Afghanistan och Mali.

Redan vid bildandet varnade många för riskerna med ett slutet förband och 2003 avskedades den dåvarande kommendanten Reinhart Günzel efter att han gjort högerextrema uttalanden.

Militära säkerhetstjänsten började undersöka gruppen efter en fest som hölls 2017 där högerextrem musik och nazihälsningar ska ha förekommit, liksom lekar med gris­huvuden.

Utredningen efter festen ska ha mötts med en ”mur av tigande”, enligt vad Kramp-Karrenbauer berättat för Süddeutsche Zeitung (30 juni).


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men problemet är större än så. Ett flertal av de inblandade har också anknytning till den veteranförening, Uniter, som ETC berättade om 2 juni, där tyska militärer och poliser tillsammans med delar av prepperscenen förberett sig på väpnade aktioner om samhället enligt deras uppfattning skulle hota att bryta samman.

En lång rad vittnesmål visar att den tyska säkerhets­polisen, framför allt i Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland, varit helt ointresserade av att utreda misstankarna, som istället hanterats av journalister från bland annat Berlintidningen Die Tageszeitung (till exempel 28/7). Först i juni höjdes misstankegraden mot föreningen hos säkerhetspolisen till grad två av tre.

I maj avslöjades att en av KSK-soldaterna, medlem av Uniter, gripits för olaga vapeninnehav sedan stora mängder vapen, ammunition och sprängmedel hittats på hans gård tillsammans med nazistiska symboler. Den interna utredning som Kramp-Karrenbauer tillsatte strax efter visade att information läckt från den militära säkerhetstjänsten, MAD, till de misstänkta soldaterna, och nu genomförs därför också en omorganisation av MAD. I försvarsmaktens utredning bortses helt från kopplingarna till Uniter. Sammanlagt misstänks 600 medlemmar av den tyska försvarsmakten för högerextremism.

Med tanke på de allvarliga anklagelserna höjdes många ögonbryn när ledningen för styrkan för ett par veckor sedan berättade att de fortsätter förberedelserna för att fira KSK:s tjugofemårsjubileum. I ett anonymt brev från en medlem av styrkan, publicerat av Business Insider 25 juli, avfärdas anklagelserna som ”medial kriminalisering”.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.