Utrikes.

2020-08-13 08:41
Finansminster Olaf Scholz spås bli SPD:s kandidat när Angela Merkels efter- trädare ska väljas nästa år.  Bild: Michael Sohn/TT/AP
Finansminster Olaf Scholz spås bli SPD:s kandidat när Angela Merkels efter- trädare ska väljas nästa år.
Puffetikett
Dagens ETC

Mittensossen Scholz vill ta makten efter Merkel

För knappt nio månader sedan förlorade Olaf Scholz kampen om att bli ny partiledare i tyska socialdemokraterna, SPD. Nu ska Scholz försöka vinna valet åt SPD nästa höst, och ta över efter Angela Merkel som ny förbundskansler. Vänsterfalangen accepterar skeptiskt beslutet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

62-årige Olaf Scholz är finans­ministern och vice-kanslern som beskrivs som en pragmatisk mittenpolitiker. En teknokrat som fått smeknamnet ”Scholzomat” eftersom han uppträder närmast maskinellt.

När han förlorade partiledarstriden förra hösten var det mot den mer vänsterpräglade duon Saskia Esken och Norbert Walter-­Borjans. ”EskaBo”, som duon kallas, anklagade då Scholz och partietablissemanget för att svika partiets socialistiska rötter.

Han beskrivs ofta som en mittensosse, vissa kallar honom rentav konservativ, men han har en bakgrund som vänsterradikal i ungdomsförbundet.

Som partisekreterare i början av 00-talet försvarade han de utskällda reformpaketen med kraftiga nedskärningar i välfärden och marknadsliberala lättnader, som drevs igenom av dåvarande partiledaren och kanslern Gerhard Schröder.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Enorma stimulanspaket

Sedan dess har han varit arbetsmarknadsminister, socialminister, borgmästare i Hamburg samt de senaste två åren finansminister i Merkels storkoalitionsregering, där han fått förtroende hos breda väljargrupper.

Under coronakrisen har han varit en av de mest framträdande ledarna, setts som kompetent och erfaren och genomfört enorma stimulanspaket.

I dag är Scholz den tredje mest populära politikern i landet, efter Angela Merkel och hälsominister Jens Spahn, och 64 procent av tyskarna stöder en fortsatt storkoalitionsregering.

Detta gör det svårt för kritiska vänsterröster inom partiet att inte acceptera Scholz som kanslerkandidat, trots att många av gräsrötterna i partiet varit besvikna.

Oväntad vändning

Ungdomsförbundets ledare Kevin Kühnert, som varit en av de framträdande kritikerna, säger att han ”inte jublar” över valet av Scholz, men att han samtidigt är medveten om att en överväldigande majoritet stöder beslutet, enligt Tagesschau.

SPD-ledaren Saskia Esken står bakom Scholz som kanslers­kandidat och skriver på Twitter att man nu har byggt ett starkt lag som ska leda partiet i valet nästa år.

”Vi vet att beslutet är en oväntad vändning för några. Vi ber om förtroende för vår väg”, skriver Esken och fortsätter:

”I vårt nära samarbete har vi sett Olaf Scholz som en pålitlig lagarbetare som kan och vill slåss för socialdemokratisk politik och delar vår vision av ett rättvist samhälle”.

Katja Kipping, ledare för vänsterpartiet Die Linke, menar att valet av Scholz som kanslers­kandidat inte påverkar dem.

– Toppkandidaten behöver inte övertyga mig, jag röstar inte på SPD. I slutändan är den avgörande faktorn hur SPD står när det gäller innehållet i politiken, säger hon till Berliner-Zeitung.

Samtidigt är krisen inom SPD fortsatt djup. Det gamla statsbärande partiet skvalpar alltjämt runt på 14–15 procent i opinionen, klart mindre än De Gröna som av många nu spås utmana SPD om kanslerposten inom oppositionen.

Regerar med CDU

SPD bildar regering i Tyskland ihop med Angela Merkels kristdemokratiska CDU.

I förra valet, 2017, fick SPD bara 20,5 procent, vilket var den sämsta siffran sedan nazisterna tog makten 1933.

I EU-valet 2019 fick SPD 15,8 procent, den sämsta siffran i något val i historien.

I de senaste opinionsmätningarna får SPD 14–15 procent, samtidigt som De Gröna ligger runt 18 och är näst största parti, långt efter CDU med 36–38 procent.

Angela Merkel, som varit förbundskansler sedan 2005, har aviserat sin avgång efter nästa val i Tyskland hösten 2021. Vem som blir CDU:s kanslerskandidat ska avgöras i vinter.