Utrikes.

2020-08-10 19:00
En yasidisk flicka som tillfångatagits av Islamiska staten  år 2014 återförenas med sin familj  i februari 2020. Bild: Maya Alleruzzo/AP/TT
En yasidisk flicka som tillfångatagits av Islamiska staten år 2014 återförenas med sin familj i februari 2020.
Puffetikett
Dagens ETC

Larmet: Hälsokris bland yazidiska IS-överlevare

Förra måndagen hade exakt sex år gått sedan Islamiska staten attackerade Sinjar i nordvästra Irak. Yazidiska män dödades, kvinnor och flickor togs som sexslavar och pojkar tvingades bli barnsoldater. Amnesty varnar nu för en fysisk och psykisk hälsokris bland de som återvänt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Minst 3 530 yazidiska kvinnor, flickor och pojkar har återvänt från IS-fångenskap, enligt Kurdistans regionala regering.

Pojkarna som togs tillfånga av IS torterades, utsattes för svält och tvingades strida. De har drabbats av fysiska funktionsnedsättningar som amputerade ben eller armar. Med intensiv propaganda och indoktrinering utplånades deras yazidiska identitet.

– Jag var tvungen att slåss. Det var det eller att dö, säger en yazidier i en ny rapport från Amnesty.

Som 15-åring blev han barnsoldat.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Flickorna utsattes för våldtäkter och sexuella övergrepp. En läkare berättar för Amnesty att det här i stort sett gäller alla hon arbetat med som är nio år och äldre. De lider av fistlar, ärrbildning och svårigheter att bli gravida eller föda.

– Jag såldes fler gånger än jag kan minnas, säger en 14-årig yazidisk flicka i rapporten.

Registreras som muslimer

Ska barnen ha en chans att övervinna sina trauman, måste de få återvända till skolan, menar experter enligt rapporten.

Barn till kvinnorna som våldtogs har nekats en plats i det yazidiska samhället. Det är dels ett yazidiskt råd som tagit den ståndpunkten men det beror också på att det irakiska rättsväsendet kräver att barn till en okänd eller muslimsk man ska registreras som muslimer.

Nu uppmanar Amnesty internationella organisationer och främst UNHCR att möjliggöra vidarebosättning för de här kvinnorna och återförena dem med sina barn.

– Inför den sjätte årsdagen av IS-attacken mot yazidierna måste myndigheterna i Irak och det internationella samfundet göra allt de kan för att säkerställa fullständig gottgörelse för kränkningarna av dessa barns rättigheter och för att ge dem det stöd de har rätt till, säger Matt Wells, direktör för Amnesty Internationals Crisis Response i ett pressmeddelande.