Utrikes.

2019-05-22 09:20
Bild: CBS Denver
Puffetikett
Dagens ETC

”Kvinnor, kom till Colorado och gör abort”

Genom stora skyltar välkomnas kvinnor att göra abort i Colorado. Med sin kampanj vill organisationen Keep abortion safe uppmuntra kvinnor att komma dit – och samtidigt kritisera sina grannstater för sin abortpolitik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Välkommen till Colorado, här kan du få en säker, laglig abort.” På stora skyltar längs med motorvägen I-70 österut, från Utah, syns budskapet.

Kampanjen lanserade bara några dagar efter att Alabama röstat igenom förslaget som kraftigt inskränker aborträtten, och bland annat kan göra det straffbart att avsluta en graviditet. Kort dessförinnan röstades ett liknande förslag igenom i Georgia.

Colorado är dock en delstat där aborträtten fortfarande inte har inskränkts. Organisationen bakom skyltarna längs med I-70, Keep abortion safe, uppmanar nu kvinnor i andra delstater att söka sig till hit.

– Målet är att skylten ska ses som ett djärvt budskap till våra grannar som kommer hit. Att de nu är i en stat som respekterar och tillåter dem att ta egna beslut om deras reproduktiva hälsa, säger Fawn Bolak, en av organisationens grundare, till CBS i Denver.

Enligt organisationen reser folk från alla delar av USA till Colorado för att göra abort. För att underlätta för kvinnorna som kommer dit erbjuder Keep abortion safe också sightseeing, så att kvinnorna ska kunna komma hem med semesterbilder och inte behöva säga att vad den egentliga anledningen till resan var.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Röstade om hårdare lagar

Men att abortklinikerna är öppna för alla och att väntetiderna är korta innebär inte att motståndet inte finns i Coloroda – tidigare i år kunde delstaten ha röstat igenom en lag som på många sätt liknar den i Alabama, men som till och med skulle ha blivit ännu hårdare.

Förslaget röstades dock ned, och därmed har Colorado fortfarande abortlagar som är mer liberala än många andra stater. För det handlar inte bara om Alabama och Georgia, i såväl Kentucky, Missouri, Mississippi och Ohio har man antagit så kallade ”hjärtslagslagar” – abort ska vara förbjudet efter vecka sex, när man kan se fostrets hjärtslag.

För att kvinnor från stater där det är svårt att göra abort ska kunna ta sig till Colorado hjälper den ideella organisationen Women´s freedom fund till med finansiering. Enligt Colorado Sun har de bara i år hjälpt 350 kvinnor.

För dem som inte har möjlighet att resa finns dessutom andra lösningar – via nätet kan man konsultera läkare i Colorado och sedan få abortpiller skickade hem till sig.

Vicki Cowart, chef för Planned parenthood i Rocky Mountains i Colorado, menar att det viktiga inte är vart kvinnor bor, utan att de får hjälp.

– När kvinnor söker sig till våra hälsocenter är de våra patienter, vad de bor spelar ingen roll, säger hon till Colorado Sun.