Utrikes.

2019-05-20 21:45
  • Parlamentsval l I Australien har två partigrupperingar, Arbetarpartiet och en borgerlig koalition mellan Liberala partiet och Nationella partiet, växlat om vid makten. Foto: Rick Rycroft/TT
    Parlamentsval l I Australien har två partigrupperingar, Arbetarpartiet och en borgerlig koalition mellan Liberala partiet och Nationella partiet, växlat om vid makten.
  • Besvikna Laborväljare.  Foto: Andy Brownbill/AP/TT
    Besvikna Laborväljare.
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatet förlorade mot kolet

I helgen avgjordes det australiska valet och det är den konservativa koalitionen som tvärtemot alla opinionsmätningar behåller makten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Valet i Australien 2019 har beskrivits som en generationsuppgörelse där de ungas kärnfrågor varit klimatet och prisvärda bostäder. Den konservativa koalitionen bestående av Liberal party och National Party of Australia har fokuserat på ekonomin i valrörelsen, medan Labor har drivit miljö- och hälsovårdsfrågorna.

Valundersökningar spådde maktskifte och den första vallokalsundersökningen visade också på en seger för Labor. Tre timmar efter att vallokalerna stängt i lördags visade dock rösträkningen helt andra siffror och det blev det klart att den sittande regeringen vunnit.

Kolet blev en valfråga

Dagens ETC har tidigare berättat kolet vuxit till den
viktigaste frågan under valet och att antikolkraftsrörelsen vuxit kraftigt senaste året. En av de stora frågorna för skolstrejkande unga miljöaktivister har varit att stoppa utbyggnaden av Adanigruvan i Queensland.

I analyserna efter valet har miljörörelsen fått bära hundhuvudet för att deras aktioner mot kolindustrin gjorde att Labor förlorade.

I Queensland tackade till och med parlamentsledamoten Michelle Landry från National Party of Australia, Bob Brown som organiserade  kampanjen Stop Adani för att Labor inte vann valet.

– Tack Bob Brown är allt jag kan säga. Han kom upp hit för att berätta för oss Queensländare vad vi ska och inte ska göra, och det fick faktiskt jordbruks- och gruvsektorn att komma samman. Jag har aldrig sett något liknande, sade Michelle Landry till ABC News.

Men Australiens största miljöorganisation Australian Conservation Foundation, ACF, hävdar att det är andra faktorer som påverkat valet.

Kelly O’Shanassy, vd för ACF, menar istället att det är koalitionens kampanj för låga skatter, Bill Shortens impopularitet och att den konservativa koalitionen pumpade in miljontals dollar i valkampanjen som avgjorde.

– Utanför Queenslands valdistrikt stöder inte australier Adanigruvan. Så Stoppa Adani-aktionen förklarar inte valresultatet, även om en del vill vrida till det så. Vi behöver titta på vad som egentligen hände istället för att leta efter syndabockar, sade Kelly O’Shanassy till The Guardian.

Brister i ansvar

I ett uttalande på organisationens hemsida efter valet är hon tydlig med att de konservativa inte erbjuder en ansvarsfull miljöpolitik vare sig när det gäller klimathotet eller för bevarande av utrotningshotade arter.

”Det är ett problem att det största partiet som vann valet inte lyfte fram flera miljöpolicys för att stoppa klimatförändringarna när forskningen har visat att det är snabba förändringar, som att stoppa Adani-gruvan som behövs för att hålla den globala uppvärmningen på säkra nivåer.”

Hon skriver också att alla som engagerar sig för miljön inte får tappa hoppet och Wilderness Societys nationella kampanjledare Lyndon Schneiders framhåller att valet, trots resultatet ,varit en framgång för miljörörelsen.

– Vi har talat mer om miljöfrågorna det senaste halvåret än under den senaste generationen, sade han till The Guardian.