Utrikes.

2021-10-16 08:45
Bild: Grant Schulte/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Kelloggs annonserar efter strejkbrytare

Under lediga jobb på det amerikanska företaget Kelloggs webbplats kan man nu ansöka om tjänsten som strejkbrytare. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I jobbeskrivningen står det att företaget nu anställer folk i förväg, för att ersätta de strejkande arbetarna. Bolaget söker uttalat ”personer som inte har problem med att runda strejken och ta över de strejkande arbetarnas tjänster”.

Orsaken till att närmare 1 400 av Kelloggs arbetare i Battle Creek, Michigan, Lancaster, Memphis, Omaha och Pennsylvania strejkar är att de kräver bättre arbetsvillkor. Under pandemin försämrades arbetsvillkoren på grund personalbrist och en av arbetarna berättar för tidningen Financial Times om hur han ofta arbetade 16-timmars pass, sju dagar i veckan.

En av många strejkare inom livsmedel

Strejken har pågått sedan 5 oktober då det tidigare kontraktet löpte ut och kraven som ställs är att arbetarna ska få behålla bland annat sina pensionsförmåner och hälsoförmåner. 

Det är inte bara arbetarna på Kelloggs fabriker som gett sig ut i strejk, även arbetarna på Pepsi och företaget Nabisco som gör Oreo-kakor, har gett sig ut på strejk under sommaren. Även dem strejkade för bland annat rimliga arbetstider, rätten till ledighet och högre lön. 

På sociala medier har många reagerat på företagets beslut att gå ut söka strejkbrytare. Bolaget aktievärde har sjunkit med 2,6 procent sen strejken bröt ut enligt Financial Times.