Utrikes.

2019-05-15 10:10
Puffetikett
Dagens ETC

Här är männen som har förbjudit abort i Alabama

Delstaten har röstat för ett totalförbud mot abort, även efter en våldtäkt. Läkare som bryter mot förbudet riskerar upp till 99 års fängelse.

Att avbryta en graviditet – oavsett hur långt den är gången – ska vara brottsligt. Även för kvinnor som utsatts för våldtäkt och incest. Det enda undantaget blir om kvinnans liv är i fara. En läkare som genomför en abort kommer att riskera mellan 10 och 99 års fängelse.

Det förslaget röstades igenom i Alabama och ska nu godkännas av guvernören – den kände abortmotståndaren Kay Ivey. Med en republikanskt majoritet i USA:s högsta domstol finns också en chans att lagen inte rivs upp, vilket tidigare lagändringar gjorts.

Det var det republikanska partiet i Alabama som genom sin majoritet i delstatssenaten röstade igenom lagen. Den republikanska gruppen består av 27 ledamöter, varav alla är män. Det var 25 av ledamöterna som röstade om abortlagen, samtliga röstade för.

Den demokratiska gruppledaren i delstatssenaten Bobby Singleton motsatte sig den nya lagen, och kommenterade republikanernas beslut:

 – Ni är 27 män på andra sidan som är redo att tala om för kvinnor vad de får göra med sina egna kroppar, sa han enligt tidningen The Guardian, som var första att rapportera om detta.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter