Utrikes.

2019-12-10 10:00
Klimatkrisen drabbar de ­fattiga hårdast, samtidigt som den tekniska utvecklingen gör att stora ­samhällsgrupper halkar efter.   Bild: Rajesh Kumar Singh/AP/TT
Klimatkrisen drabbar de ­fattiga hårdast, samtidigt som den tekniska utvecklingen gör att stora ­samhällsgrupper halkar efter.
Puffetikett
Dagens ETC

FN: Klyftorna i världen ökar

Klyftorna ökar i hela världen. Det visar en rapport från FN:s utvecklingsprogram som släpptes i går. Den enorma utvecklingen som skett sedan 1990 har inte kommit alla till del.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det har skett en enorm utveckling i världen sedan 1990 då hälsovård och utbildning blev tillgängligt för fler människor. Men utveckligen de senaste 30 åren har inte minskat klyftorna, tvärtom har ojämlikheten ökat, enligt rapporten från FN:s utvecklingsprogram UNDP. Och det är de mest utsatta som inte har fått ta del av den utveckling som skett.

– Det är fortfarande så att Afrika, söder om Sahara släpar efter. Det gör man även i Syd­asien och i arabländer och förstås i Latinamerika och Karibien som också präglas av stora mått av ojämlikhet, säger Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare på FN:s utvecklingsprogram UNDP till SVT Nyheter.

Framtida risker

Rapporten går igenom faktorer som levnadsstandard, utbildning, hälsa och tillgång till hälsovård för att få en bild av hur människor har det. Samtidigt görs en bedömning av människors framtidsutsikter. Rapporten visar att två personer födda 2000, i länder med hög respektive lång utvecklingsnivå, står inför väldigt skilda vuxenliv.

I den första gruppen kommer 55 procent att gå vidare till högre studier och bara en av hundra väntas dö innan hen fyller 20 år. Bland barn födda i längder med lägre utvecklingsnivå väntas tre av 100 gå vidare till högre studier och 17 av 100 förväntas dö innan de hunnit fylla 20 år, enligt rapporten.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I rapporten pekas också framtida risker för jämlikheten ut. Det är två saker som identifieras som de i särklass största variablerna som kommer att påverka människors liv: klimatkrisen och den tekniska utvecklingen. Redan i dag har klimatkrisen påverkat de fattigaste hårdast. Samtidigt gör den snabba tekniska utvecklingen att stora samhällsgrupper, och i förlängningen även länder, halkar efter ännu mer.

Men trots att klyftorna ökar idag menar Ulrika Modéer att mönstret går att förändra. Hon tar utvecklingen på 90-talet som exempel.

– Det går absolut att vara optimist. Därför att vi vet ju att vi framförallt under 1990-talet såg en värld där vi hade enormt mycket utveckling. Där vi faktiskt erbjöd bättre grundläggande hälsovård och utbildning i väldigt, väldigt många länder och vad det här gjorde för samhällsutvecklingen säger hon till SVT.

Förväntad utgång 2020 för barn födda 2000

Välstånd i ett land kan ­mätas i HDI, human development index. Här är den förväntade skillnaden mellan barn födda i länder med högt index jämfört med barn födda i länder med lågt index.

Högt HDI: Av hundra barn väntas 55 gå vidare till högre utbildning. Ett av hundra barn väntas dö innan hen fyllt 20 år.

Lågt HDI: Av hundra barn väntas tre gå vidare till högre utbildning. 17 av hundra barn väntas dö innan hen fyllt 20 år.