Vad händer....

2021-10-15 08:31
Människorättsförsvarare har redan tidigare protesterat mot kroatiska styrkors illegala pushbacks av asylsökande migranter, som här i juni 2021.   Foto: Edo Zulic / TT
Människorättsförsvarare har redan tidigare protesterat mot kroatiska styrkors illegala pushbacks av asylsökande migranter, som här i juni 2021.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

EU-regeringar betalar maskerade pushbacks

Mystiska maskerade män har tvingat tillbaka asylsökande migranter från både Kroatiens och Greklands gränsområden, i strid med EU-lag och asylrätten. Nu har det avslöjats att statliga styrkor ligger bakom, på order av landets regeringar – som vägrar kommentera bevisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Uppgifter har samlats på hög i flera år om hur säkerhetsstyrkor i flera EU-länder har genomfört illegala så kallade pushbacks av asylsökande migranter. När migranter tagit sig in i ett land och meddelat att de vill söka asyl där har de nekats denna rättighet, och i stället tvingats tillbaka över gränsen till det föregående landet de satte sin fot i – inte sällan med våld. Agerandet bryter mot både EU-lag och internationell asylrätt.

Puschbacks i smyg

Under hösten har Polens pushbacks av människor som anländer irreguljärt över gränsen från Belarus varit i blickfånget. Den polska regeringen har nekat migranterna en asylprocess, inför öppen ridå för omvärlden. Andra EU-länder har fört en likadan politik men i stället velat applicera den i smyg.

Under en längre tid har det kommit vittnesmål från asylsökande och människorättsförsvarare om systematiska pushbacks genomförda av gränsstyrkor i Kroatien och Grekland. Bägge ländernas högerregeringar har förnekat att oegentligheter förekommer i gränsområdena och att det finns någon koppling till statsmakten. Men i början av oktober presenterades solklara bevis för övergreppen, inom ramarna för en större granskning genomförd av Der Spiegel och andra medier i Tyskland, Nederländerna, Schweiz, Frankrike, Serbien och Kroatien.

I Kroatien rör det sig om brutala avvisningar där människor blivit svårt misshandlade, fått sina pengar stulna och sina mobiltelefoner konfiskerade eller sönderslagna. Grekiska styrkor har i sin tur knuffat ut gummibåtar med migranter ut i internationellt vatten, där de plockats upp av turkisk kustbevakning – eller ibland fångat in migranter som redan tagit sig iland på grekiska öar och tvingat ut dem i båtarna.

Granskningen har också rett ut frågetecken kring att svartklädda, balaklavamaskerade män som ibland saknat enhetsmarkörer på uniformerna varit inblandade i övergreppen. Medierna har filmat männen och identifierar dem som tillhörande kroatiska och grekiska specialstyrkor, som vanligtvis sätts in i kampen mot narkotikasmugglare. Många medlemmar i de kroatiska specialstyrkorna är veteraner från kriget mot Serbien.

Överordnade beordrar

Medierna har intervjuat anonyma medlemmar i kroatiska och grekiska gränsstyrkor, som förklarat att ingenting av det som sker i gränsområden är beslut fattade av individuella personer på marken. Det som händer är resultatet av direkta order från överordnade i inrikesministeriet och från politiker på regeringsnivå – så också beslutet att sätta in specialstyrkor mot de asylsökande.

EU betalar

Vissa sätter sitt hopp till att EU kan intervenera mot medlemsländers pushbacks, eftersom dessa måste följa EU-lag och upprätthålla rätten till att söka asyl. Men samtidigt används EU-pengar till att betala kostnaderna för specialstyrkornas inkvartering i gränsområdena, deras övertidsarbete och även deras uniformer.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.