Utrikes.

2020-08-11 12:15
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Delstaten förbjuder snabbmat och läsk till barn – för att minska fetma

Den mexikanska delstaten Oaxaca förbjuder försäljning av läsk och snabbmat till barn, för att minska den höga förekomsten av diabetes och fetma. Det rapporterar BBC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ungefär 73 procent av Mexikos befolkning är överviktig och mexikaner konsumerar mer kolsyrade drycker per person än någon annan nation i världen. Delstaten Oaxaca, som har mest barnfetma i landet och näst flest vuxna med fetma, har nu som första delstat tagit lagen till hjälp för att minska övervikten bland barn.

Den nya lagen förbjuder försäljning av läsk och snabbmat till minderåriga och gäller även för försäljningsautomater i skolan. De försäljare som bryter mot lagen bötfälls och kan tvingas att stänga sin verksamhet. Vid upprepade förbrytelser riskeras fängelsestraff.

Lagen införs samtidigt som Mexikos dödstal i covid-19 närmar sig 50 000 människor, tredje högst i världen. Experter bedömer att övervikt ger större risk för att bli allvarligt sjuk eller dö av covid-19. Mexikos vice hälsominister Hugo López-Gatell har kallat läsk för ”buteljerat gift” och välkomnar lagen. Det gör också Christian Skoog, Unicefs representant i Mexiko, rapporterar BBC. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev