Utrikes.

2014-01-28 11:44

Chockbesked: Amnesty vill legalisera sexköp

Tipsa om artikeln via e-post

Amnesty International föreslår i ett internt förslag betitlat Decriminalisation of Sexwork att organisationen som sin officiella ståndpunkt ska verka för avkriminalisering av prostitution och köp av sexuella tjänster.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Kriminalisering av frivilligt sex mellan vuxna, även för pengar, strider mot rätten till hälsa, icke-diskriminering, jämställdhet, privatliv och människors säkerhet”, står det i dokumentet som The Daily Mail har kommit över.

Vidare slår man fast att lagar mot prostitution underminerar rätten till fritt valt förvärvsarbete och att lagstiftning som straffar män som köper sex ökar de prostituerades utsatthet för våld och utnyttjande samt att länder ”istället för att lagstifta mot sexhandel borde stödja de prostituerades rätt att organisera sig och driva bordeller”.

Man understryker att förslaget stöder frivilligt och ömsesidigt sex och att man har förståelse för den långt ifrån perfekta samhälleliga ”kontext som gör att vissa väljer att bli sexarbetare (eller gruvarbetare eller arbeta som hemhjälp utomlands)".

Jämförelsen med gruvarbetare har upprört många, men det har även förslaget i sin helhet.

Organisationen Sveriges kvinnolobby har reagerat med bestörtning på förslaget om legalisering av sexköp.

– Länder som till exempel Tyskland, som har legaliserat sexköp, konstaterar en förödande ökning av antalet kvinnor som blir utsatta för trafficking, våld och övergrepp, skriver de i ett öppet brev till Amnesty Sverige och ställer frågan vad den svenska grenen av organisationen tänker göra efter detta utspel.

Amnesty Sverige betonar att skrivelsen är ett förslag från organisationens internationella sekretariat och därmed inte Amnestys ståndpunkt idag.

– Förslaget är ute på bred konsultation, i Sverige och i alla sektioner världen över. Jag kan inte säga något om förslaget i sak utom att det rör sig om komplexa och kontroversiella frågor. Det vore att föregå den demokratiska beslutsgången, säger Lise Bergh, generalsekreterare i svenska Amnesty.
 

Tipsa om artikeln via e-post