Utrikes.

2019-09-19 09:26
Lord Ashcroft.
Lord Ashcroft.
Puffetikett
Dagens ETC

Brexit väcker nya krav på självständighet

Nya undersökningar har visat att britter i England, Wales och Skottland tycker att både Nordirland och Skottland borde få rösta om sina roller i Storbritannien. En liten majoritet i Nord­irland är nu också för ett enat Irland. Huvudanledningen tros vara Brexit.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I London är parlamentet upplöst. Dagarna till deadline för Brexit tickar ner och vad som händer den 31 oktober (om någonting händer alls) är det ingen som säkert kan säga.

Att en av de största olösta frågorna är vad som ska hända med den irländska gränsen tros vara en stor del av anledningen till att opinionsundersökningar nu visar att stöder för ett enat Irland växer. Enligt en Lord Ashcroft-undersökning som publicerades i förra veckan ville 45 procent av nordirländarna fortsatt vara en del av Storbritannien medan 46 procent föredrog ett enat Irland, rapporterar Irish Times. Om ”vet ej”-svaren rensas bort vill 51 procent se ett enat Irland, skriver tidningen. Bland de som inte identifierar sig som religiösa ville 59 procent se ett enat Irland.

– Ett sådant här resultat kan spegla osäkerhet och oro kring Brexit, den irländska gränsen och dess potentiella effekt på livet i Nordirland, säger Lord Ashcroft enligt IT.

Vill se ny omröstning 2020

Samtidigt visar en opinionsundersökning gjord i Skottland, England och Wales att många vill låta både Skottlands och Nordirlands invånare bestämma huruvida deras länder ska lämna Storbritannien. Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister och ledare för Scottish National Party, har tagit fasta på opinionen och säger att hon vill se en andra folkomröstning om skotsk självständighet under andra halvan av 2020.

Sturgeon planerar att göra en ny omröstning till en valfråga om och när Storbritannien går till val, vilket väntas hända inom de närmaste månaderna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ökat stöd

Opinionen stärks för självständighet i Skottland och ett enat Irland.

Brexit tros vara viktigaste förklaringen.