Utrikes.

2019-12-10 10:05
Sanna Marin. Bild: Shutterstock
Sanna Marin.
Puffetikett
Dagens ETC

Beskrivs som grön vänstersosse – idag blir Sanna Marin finsk statsminister

På tisdagen väljs Sanna Marin, 34, till ny statsminister i Finland. Hon är uppväxt i en regnbågsfamilj under knappa ekonomiska förhållanden, och beskrivs som en grön vänstersosse som sätter jämställdhet och utbildningsfrågor högt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Finlands nya regering samlas på tisdagen väljs den yngsta statsministern i landets historia in officiellt. Sanna Marin, nyss fyllda 34 år, blir även den yngsta statsministern i hela världen.

Tillträdet sker sedan Antti Rinne valde att avgå i förra veckan, efter blott ett halvår på statsministerposten, som en följd av en djup förtroendekris efter den omfattande poststrejken i november. 
I helgen valde därför Socialdemokraterna sin efterträdare, där alltså Sanna Marin vann kampen över utmanaren Antti Lindtman, gruppledare i riksdagen, med 32 av 61 röster. 

Regnbågsbarn

Sanna Marin, som nu blir Finlands tredje kvinnliga statsminister, föddes 16 november 1985 och växte upp i småstaden Birkala, i södra inlandet. Hon är uppväxt i en regnbågsfamilj med två mammor, och har själv beskrivit sin barndom som ekonomiskt knapp och som ”en produkt av välfärdssamhället”. 

– Jag skulle inte ha haft en chans i livet om inte vårt goda utbildningssystem och välfärdssamhällets strukturer hade burit upp mig. Ingen i min fattiga familj hade tagit studenten, men jag ville skaffa mig en hög utbildning, säger hon i en intervju med Hufvudstadsbladet från i våras. 

I 20-årsåldern väcktes hennes politiska intresse av klimatkrisen och ojämlikheten i samhället och hon gick med i socialdemokratiska SDP. 

2013 tog hon klivet in i den politiska hetluften när hon valdes till ordförande för stadsfullmäktige i Tammerfors. Två år senare kom hon in i riksdagen. 

Sedan 2017 har hon varit förste vice ordförande i SDP och när Antti Rinne var sjukskriven en längre tid förra vintern fick hon hoppa in och vikariera på partiledarposten, vilket satte igång spekulationerna om att hon var ett namn för statsministerposten när Rinne skulle avgå. 

Tunga poster till kvinnor

I valet i våras fick hon nära 20 000 personröster, flest i SDP, och utsågs till kommunikations- och trafikminister i den nya vänster-mittenregeringen med en koalition av fem partier. 

Samtliga fem partiledare i regeringspartierna är kvinnor, alla har dessutom tunga ministerposter. Centerns partiledare Katri Kulmuni, 32, är finansminister. Vänsterförbundets Li Andersson, 32, är utbildningsminister. De Grönas Maria Ohisalo, 34, är inrikesminister, och Svenska folkpartiets partiledare Anna-Maja Henriksson, 55, är justitieminister. 

Sanna Marin beskrivs som en grön vänstersosse, och placerar sig relativt lågt ner i det vänstra hörnet på GAL-TAN-skalan i Yles valkompass. 

Hon har lyft fram klassiska socialdemokratiska frågor som utbildning, arbetsliv, sociala frågor, hälsovård och jämställdhet som extra viktiga. 

Hon ser klimatförändringen som ett av vår tids största problem, och vill bland annat förbjuda fossila bränslen, minska köttkonsumtionen och lyfta skattepolitiken för att gynna miljövänliga val. 

Vid regeringsförhandlingarna i våras ledde hon förhandlingarna i den grupp som behandlade klimatmålen och den biologiska mångfalden. 

– Även om jag är en ung kvinna råkar jag veta att det bland dem som röstar på mig finns många män över sextio. Ute på fältet finner jag många likheter mellan mig och våra äldre kamrater. De vill inte bara prata äldreomsorg, de är också oroliga för sina barnbarn och stora framtidsfrågor, säger hon i intervjun med HBL. 

Intressant är också att samtliga fem partiledare i regeringskoalitionen nu har visat sig positiva för basinkomst. Sanna Marin har inte gett idén fullt stöd, men varit öppen för förslaget och de finska Socialdemokraterna är generellt för en ”garantiinkomst”, som är en variant av traditionell basinkomst. 

Sanna Marin 

Föddes 16 november 1985

Uppväxt i Birkala, studerade i Tammerfors där hon 2017 tog en magisterexamen i förvaltningsvetenskap. 

2012 valdes hon in i stadsfullmäktige i Tammerfors och 2013 blev hon ordförande. 

2014 blev hon andra vice ordförande för SDP och 2017 förste vice ordförande. 

2015 valdes hon in i riksdagen. 

Förra vintern var hon vikarierande partiledare i SDP under Antti Rinnes sjukskrivning. 

I riksdagsvalet i våras fick hon drygt 19 000 personröster, och utsågs till kommunikations- och trafikminister i den nya regeringen. 

Tisdag 10 december väljs hon formellt in som ny statsminister i Finland.