Utrikes.

2019-09-18 13:42
Benjamin Netanyahu. Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Benjamin Netanyahu.
Puffetikett
Dagens ETC

Bakslag för Netanyahu i parlamentsvalet

Ett ovisst valresultat utan klara vinnare. Premiärminister Benjamin Netanyahu kommer nu att få svårt att hitta majoriteter för att kunna sitta kvar vid makten och bedömare menar att hans tioåriga era går mot sitt slut.

– Vi har satt punkt för Netanyahus styre, kommenterade Ayman Odeh, ledare för de arabiska partiernas gemensamma lista, under valnatten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Resultatet var fortfarande ovisst på onsdagsförmiddagen när 92 procent av rösterna i israeliska parlamentsvalet hade räknats. Inget parti kan utropa sig till vinnare, vilket av allt att döma är ett stort bakslag för premiärminister Benjamin Netanyahu och hans höger-nationalistiska parti Likud.

”Kanske, men bara kanske, har Netanyahus era kommit till ett slut”, skriver liberala israeliska tidningen Haaretz i en analys efter valet. ”Det ofattbara kan ha inträffat”, fortsätter analysen.

Vågmästare viktig

Sett till det preliminära valresultatet får Netanyahus Likud 32 mandat, lika många som främsta utmanaren Benny Gantz parti Blåvitt. För att nå majoritet i Knesset krävs minst 61 mandat.
Avigdor Libermans icke-religiösa parti Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem) får preliminärt nio mandat och väntas återigen få en vågmästarroll. Liberman har tydligt markerat emot att sitta i en regering med de ultraortodoxa småpartierna, som Netanyahu måste förlita sig på för att kunna bilda majoritet.

Smutskastning i valkampanj

Netanyahus valkampanj har till stor del gått ut på att smutskasta araber, utöka annekteringen av  det ockuperade Västbanken och kunna bilda en nationalistregering, med ett starkt personligt syfte eftersom det skulle skänka honom immunitet mot åtal i tre stora korruptionsmål.

Men hans hetsande verkar istället haft motsatt effekt, då det fått Israels araber att rösta i högre antal än väntat. Den gemensamma arabiska listan väntas bli tredje största parti med12 eller 13 mandat och ledaren Ayman Odeh tackar för stödet.

– Vi har satt punkt för Netanyahus styre. Hans hets mot oss och lögnerna om att vi skulle valfuska väckte araberna ur ur sin apati och fick dem att gå ut och rösta. Vi har pensionerat honom, sade Odeh under valnatten.

Ett scenario som kan bli verklighet är att Benny Gantz parti Blåvitt bildar en samlingsregering med mittenpartierna, arabiska listan och vänsterpartierna.

– Vi kommer att agera för bildandet av en bred samlingsregering som speglar folkets röst, sade Benny Gantz på sin valvaka och tillade att han ska inleda förhandlingar med alla.

Mycket avgörs av vilken sida Avigdor Liberman väljer. I ett kort uttalande sent på tisdagsnatten manade han till en bred samlingsregering med både Likud och Blåvitt.

Erkänner sig inte besegrad

Premiärminister Netanyahu själv vägrar erkänna sig besegrad ännu.

– Under de kommande dagarna ska jag börja förhandlingarna för att bilda en stark sionistregering för att undvika en farlig antisionistisk regering, sade Netanyahu i ett tal under valnatten, enligt Jerusalem Post.
Om inte Netanyahu lyckas behålla makten väntas åtal väckas mot honom om två veckor.

FAKTA: Preliminärt valresultat i Israel (onsdag kl 12, med 92% röster räknade).

Likud (höger-nationalistiskt) 32 mandat

Blåvitt (liberalt) 32 mandat

Arabiska gemensamma listan 12 mandat

Yisrael Beiteinu (sekulärt nationalistiskt) 9 mandat

Shas (religiöst konservativt) 9 mandat

UTJ (ultra-ortodoxa) 9 mandat

Yamina (högerextremt nationalistisk allians) 7 mandat

Arbetarpartiet (socialdemokratiskt) 6 mandat

Demokratiska unionen (vänster-allians) 5 mandat

Otzma Yehudit (högerextrema) 0 mandat