Utrikes.

2019-07-04 13:31
Får Amsterdams borgmästare Femke Halsema sin vilja igenom kan prositutionsdistriktet Red Light District snart vara stängt.  Evert Elzinga / Sebastiaan ter Burg / Creative Commons
Får Amsterdams borgmästare Femke Halsema sin vilja igenom kan prositutionsdistriktet Red Light District snart vara stängt.
Puffetikett
Dagens ETC

Amsterdams första kvinnliga borgmästare kan stänga Red light district

I fjol tillträdde Femke Halsema som borgmästare i Amsterdam. Nu vill hon förändra staden: ”Vi måste våga tänka oss ett Red light district utan prostitution.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är i en intervju med tidningen Het Parool som Femke Halsema, tidigare ledare för nederländernas gröna parti, berättar att hon allvarligt fungerar på att stänga ner Amsterdams ökända Red light district på grund av att situationen för de prostituerade kvinnorna.

”Inte acceptabel situation”

Frågan ska nu utredas över sommaren, med målsättning att bekämpa trafficking och minska mängden turister som rör sig genom kvarteren, spanande in genom de 330 fönstren.

– Det här är inte förhandlingsbart, säger Femke Halsema till Het Parool.

– Idag är det framför allt utländska kvinnor som blir utskrattade och fotograferade, och vi vet inte hur de har kommit hit.

– Trafficking av människor sker i de vackraste och äldsta delarna av vår stad. Efter flera hundra års tid har vi hamnat i en situation som inte är acceptabel.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Öppnar för prostitutionshotell

Däremot är Femke Halsema inte ute efter att kriminalisera själva sexhandeln. Men hon öppnar för att flytta den från Red light district. Hon är bekymrad över att myndigheter saknar kontroll och tycker att gatubilden ska bli ”tystare”, ”renare” samt ge lokala boende och näringsidkare ”mer livskvalitet”.  

De gröna har i Amsterdam vunnit politiskt stöd av socialister och liberala D66 för att flytta sexhandeln från Red light district.

– Det är fullmäktige som avgör frågan, säger Femke Halsema, och tillägger att det kan bli aktuellt att öppna ”prostitutionshotell” i andra delar av staden.