Utrikes.

2014-01-21 11:51

Aborträtt under attack

Tipsa om artikeln via e-post

I Italien och Rumänien vägrar läkare att utföra aborter. Ungerns grundlag skyddar liv från befruktningsögonblicket och Spanien väntas snart slopa den fria aborträtten. Europas anti-abortgrupper samarbetar över gränserna och är starkare än någonsin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I december gick en chockvåg genom Europa. Med knapp majoritet avvisade EU-parlamentet en icke-bindande resolution som bland annat krävde utökad sexualundervisning och tillång till laglig, säker abort. ”Reaktionärt”, sa parlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP) efter omröstningen. ”Förfärligt” tyckte kollegan Anna Hedh (S). Desto gladare var EU-parlamentarikerna i de konservativa och kristdemokratiska partigrupperna EEP och ECR. De röstade emot resolutionen efter en intensiv kampanj från lobbyorganisationer på högerkanten.

– Kampanjen var väldigt alarmistisk och vi har inte sett något så samordnat och massivt tidigare. Det var mycket skrämseltaktik, säger Johanna Westeson, Europachef på internationella organisationen Centrum för reproduktiva rättigheter.

Massmejl till parlamentarikerna

Enligt henne skickades massmejl ut till EU-parlamentarikerna med en rad felaktiga påståenden om den rapport som låg till grund för resolutionen. Bland annat påstods att den uppmuntrade till pedofili.

– Min känsla är att de här grupperna särskilt drev kampanj mot två punkter i rapporten: stödet för sexualundervisning och att abort är en rättighet, säger Johanna Westeson.

Europas anti-abortrörelse är en mångfacetterad samling av katolska organisationer, evangeliska grupper, och konservativa och nationalistiska partier. Rörelsen har växt under senare år och blir allt mer internationell.

– Det är ekonomisk kris och det gör opinionen mer socialkonservativ. Sedan har också oppositionen mot sexuella och reproduktiva rättigheter blivit mer sofistikerad. De olika grupperna har börjat använda sig av moderna och sociala medier och har större samverkan över nationsgränserna än tidigare, säger Johanna Westeson.

Högerextrem influens

Hon tror också att den yttersta högerns frammarsch i Europa kan ha bidragit till abortmot­ståndet.

– Det skulle vara intressant att titta på kopplingen mellan de högerextrema grupperna och de allt starkare socialkonservativa vindarna i Europa, säger Johanna Westeson.

Tipsa om artikeln via e-post