Kommentar. Max V Karlsson.

2021-10-29 12:05
Bild: TT/Stina Stjernkvist, Faksimil
Puffetikett
Dagens ETC

SD trappar upp rasismen – utan borgerligt motstånd

Partiets mediesatsningar blir en pysventil för allt grövre rasism – och det ser ut som att det bara kommer att bli värre under valåret.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Videoklippet är bara några minuter långt och har laddats upp på partiets propagandakanal Riks, där innehållet produceras av Sverigedemokraternas kommunikationsenhet. Det första tittaren ser är texten "Återvandringsbyrå" skrivet på en stor whiteboard. En SD-tjänsteman har klätt ut sig till den invandrade kvinnan "Shukri" som vill åka på semester, och när Shukri kliver in i lokalen så sätter en av Riks programledare upp en annan skylt som döljer "återvandring". En annan tjänsteman spelar Shukris tolk, med ett stort fakeskägg. Eftersom Shukri talar bruten svenska och inte har ett jobb bestämmer sig handläggaren för att skicka kvinnan till Somalia med en enkelbiljett, mot kvinnans vilja. Det skrattas och tjoas, och tvångsutvisningen till Somalia är hela skämtet. Höhö.

Återgång till sann form

Den rasistiska skildringen är en återgång till sann form; Sverigedemokraternas interna och externa organ har spridit rasseskämt och teckningar om icke-vita i snart 30 år. I medlemstidningarna som postades till den nuvarande partitoppen när de fortfarande var SDU-medlemmar på 90-talet tecknades människor från Afrika som djur och parasiter, och partitoppen Oscar Sjöstedt drar gärna skämt om judar. Det avhumaniserade sättet att prata om migranter och invandrargrupper är centralt i partiets världsbygge och kommunikation. Även om partiets företrädare ibland är för fega för att säga vad de egentligen tycker.

En rad konservativa toppar, inklusive Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Hans Eklind, har medverkat i samma kanal som publicerar klippet om tvångsutvisningen. Flera moderata och kristdemokratiska politiker har varit med flera gånger. Christian Sonesson och Daniel Källenfors har varit med flera gånger i olika format och längre medhårsklappande intervjuer.

Varför står moderater och kristdemokrater i kö för att vara med i Sverigedemokraternas opinionsbildning?

”Leve segregationen!”

Även om Sverigedemokraterna fortfarande är för fega för att säga vad de egentligen tycker håller det ändå på att bli värre igen. Jimmie Åkesson vågar inte riktigt säga "Ut med packet!" än, men det ligger och gror.

Och på Riks syns det tydligt. Nyligen anställdes Richard Sörman som ny programledare. Han har tidigare skrivit i Det Goda Samhället, och bloggat friskt om invandring och invandrare. I en vansinnig text med rubriken "Jag vill att de åker hem" förklarar Sörman att han tycker att det är obehagligt att se "invandrare" vid en sjö i Uppsala och att han vill att de "åker hem". Rakt av. Boom. Stycket avslutas med: ”Leve segregationen! Det är vår enda chans.”

I ett annat inlägg ifrågasätter Sörman varför svenska skolklasser fortfarande åker på studieresor till Auschwitz. På Riks har Richard Sörman producerat tre klipp om folkutbytet, hur vita svenskar ersätts av invandrare från mellanöstern, Afrika och Asien.

Här har Expo skrivit bra om vilka åsikter som numera återigen platsar längst fram i partiets skyltfönster, med Sörman som ett tydligt exempel.

Nolltolerans är rökridå

När Sverigedemokraterna säger att det inte är förenligt att vara med i högerextrema miljöer och samtidigt vara aktiv inom partiet handlar det inte om att bannlysa rasisterna, utan att omdefiniera vad som räknas som högerextremt. Medlemsutskottets arbete med att utesluta rasister är ett sisyfosarbete, ett slit utan slut byggt som en lättilgänglig rökridå snarare än en allvarligt menad sanering.

År 2000 sände Dokument inifrån en tredelad dokumentärserie om högerextremister i Sverige. Det första avsnittet, "Bevararna", följer bland annat Sverigedemokraterna från mitten av 90-talet. Dokumentären går också in på den statligt sanktionerade rasismen och det enorma judehatet som bland annat massproducerades av rika propagandister under den här tiden. Den journalistiska gärningen är enkel men känns som en frisk fläkt idag: att med rak rygg och tydlig röst berätta om ideologin och handlingarna från den rasideologiska miljön. Den ställer också upp aktuella perspektiv. Samma höst som Jimmie Åkesson gick med i Sverigedemokraterna vägrar partiledaren Andreas Klarström att ta avstånd från Vam-trupperna som heilar och skriker "ut med packet" på partiets demonstrationer. Det var 1994.

Fokus på ”återvandring”

Tillsammans med det förnyade fokuset på "återvandring" utgör Sverigedemokraternas mediesatsningar en pysventil för allt grövre rasism, och det ser ut som att det bara kommer att bli värre under valåret.

Moderaterna och Kristdemokraterna gör inget motstånd när deras regeringsunderlag återigen säger "ut med packet".

Tipsa om artikeln via e-post

FAKTA:

Politikerna som

varit med i Riks

 

Moderater:

Sophia Jarl

Fredrik Schulte

Christian Sonesson

Daniel Källenfors

Mikael Östling

Henrik Sundström

Viktor Norén

Sten Bergheden

 

Kristdemokrater:

Hans Eklind

Jimmy Loord

 

Liberaler:

Reidar Svedahl

Sara Wettergren

Anders Castberger

 

Centerpartister:

Nils-Olov Lindfors

 

Miljöpartister:

Mia Sköld

Max V Karlsson
Max V Karlsson 

Facklig aktivist och skribent. Researchar och skriver om ämnen som teknik, makt, högerns opinionsbildning och gränsen mellan jobb och liv