Kommentar. Christoffer Röstlund Jonsson.

2021-09-16 12:00
Bild: Zanna Nordqvist
Puffetikett
Dagens ETC

Klarna, jag hatar er – trots att ni skickar mig en rosa träfallos

Det skriker flärd. Ur en stor lyxigt rosa låda med mängder av skyddande frigolit packar jag upp en – träfallos. I någon sorts grisskär nyans.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag hatar Klarna. Nu har de gett mig en dildo för att jag ska bli deras kk: Klarna-kompis.

Halt! Backa bandet lite. Får jag säga att jag hatar ett företag 2021? Kanske är det numera att likställa med hatbrott mot minoriteter, allt enligt Timbros samhällsskruvande så att det ska lira med deras Ayn Rand-våta tjackdröm?

Ja, ni får väl spärra in mig då. Lock him up! För jag föraktar deras sätt att med färgsprakande propaganda lura in folk i livslånga skulder. Skulder för onödig konsumtion. Konsumtion för att man ska känna sig rik och lycklig på pengar man inte har eftersom man är fångad i ett skitjobb med pisslön. Desperat vill man känna att man lever, ändå. Samtidigt som världen förvandlas till ett eldklot tack vare din, min, allas vår överflödiga köp köp köp-livsstil. The circle of life.

Min avsky är ingen hemlighet i sociala medier. Jag hånar friskt, drar en vits på Klarnas bekostnad. Ofta. Så förra veckan skickade ockerbolaget – ofattbart rika på andras lidande – ett paket till redaktionen, direkt adressera till mig.

Det skriker flärd. Ur en stor lyxigt rosa låda med mängder av skyddande frigolit packar jag upp en – träfallos. I någon sorts grisskär nyans. Eller är det en hantel? Den är hyfsat tung och fylld av elektronik. När jag pluggar in usb–sladden blinkar en skärm argt rött. K som i Klarna. K som i knullad av Klarna.

I medföljande pamflett förklarar blodsugarna att man vill pusha blodsugarbranschen i en ”mer hållbar riktning”. Därför kan du från och med nu skjuta upp dina fakturor ännu längre så du hinner shoppa ännu mer innan Kronofogdens eldgrop öppnar sig under dig.

Några dagar efter Klarna-kukens anländande skickade just Kronofogden ut ett pressmeddelande. Rubrik: ”Rekordmånga vill ha skuldsanering”. Man skriver om en ”historiskt hög nivå”. Främst för de mellan 18 och 30 år. Där ökade antalet ansökningar om sanering ”dramatiskt” 2020. Per-Olof Lindh, boss på Kronofogden, är klar som korvspad:

– Jag har jobbat på Kronofogden i 30 år och det här har jag inte sett tidigare. Det är allvarligt att så många unga har stora ekonomiska problem. Aldrig tidigare har det varit så snabbt och enkelt att låna pengar. Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder, och att handla och spela på nätet. Det är mycket lättare att dra på sig skulder idag jämfört med när jag var ung.

Klarna, jag hatar er fortfarande.

Mutkuken till trots.

Tipsa om artikeln via e-post