Miljö.

2021-09-03 15:00
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Svårare för fossilbolag 
att stoppa grön omställning

Det är vanligt att energibolag stämmer stater för politiska beslut de anser skadar deras ekonomiska intressen. Det ska inte längre vara möjligt inom EU, enligt EU-domstolen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Många handelsavtal ger privata investerare möjlighet att stämma stater när de anser att den nationella politiken begränsar deras vinster. Det är möjligt tack vare så kallat ISDS, ett investerarskydd med tvistlösningsmekanism. De flesta stämningarna med stöd av ISDS sker under Energistadgefördraget, ECT. Det är vanligen fossila energibolag som stämmer stater för politiska beslut på klimatområdet. Även svenska Vattenfall har utnyttjat möjligheten och stämt den tyska staten för beslutet att avveckla kärnkraften.

Flest interna stämningar

Minst 60 procent av stämningarna under ECT sker mellan bolag och stater inom EU. EU-kommissionen och en majoritet av EU-länderna, men inte Sverige, vill att de EU-interna stämningarna ska upphöra. I december begärde Belgien att EU-domstolen skulle ta ställning i frågan, och i veckan slog alltså domstolen fast att stämningsrätten under Energistadgefördraget inte gäller mellan bolag och medlemsländer inom EU.

Parallellt rättssystem

Stämningarna avgörs normalt i särskilda skiljedomstolar bortom demokratisk kontroll.

– Dessa domstolar bör tillämpa den nya domen i sitt pågående beslutsfattande och bekräfta att de inte längre tänker acceptera stämningar under ECT, säger Amandine Van Den Berghe, jurist på miljöorganisationen Client Earth.

Redan 2018 påpekade EU-domstolen att det parallella rättssystemet med skiljedomstolar strider mot EU-rätten, men det har ignorerats av skiljedomstolarna.

Många medlemsstater anser därför att EU:s länder gemensamt borde lämna ECT.

Fakta

Energistadgefördraget (Energy Charter Treaty, ECT) trädde i kraft på 1990-talet. Syftet var att skydda energiföretags utländska investeringar, från början främst med sikte på länder i forna Sovjet.