Tre frågor.

2021-09-20 01:45
Puffetikett
Dagens ETC

”Större miljöbudget är en bra present”

Hallå där Katrin Wissing, partisekreterare i 40-årsjubilerande Miljöpartiet.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Grattis! Blir det något firande?

– Självklart. Det blir tårta på många håll ute i landet och ett gemensamt digitalt firande ikväll, med tanke på pandemin. Vi firar också att vi efter åtta år i regeringen fördubblar Sveriges miljöanslag i budgeten – från 10 till 22 miljarder. Det är fyra gånger mer än när vi kom med i regeringen. Det är en bra födelsedagspresent.

Hur kommer det sig att så få av väljarna ger sitt stöd till MP idag när miljö- och klimatkrisen är mer uppmärk-
sammad än någonsin?

– Det stämmer att allt fler människor är medvetna om krisen för klimatet och biologisk mångfald idag, och förstår att vi måste investera i klimatet. Vi hämtar kraft ur att att vi som parti behövs mer än någonsin idag. Men när människor ska lägga sin enda röst på valdagen så är det många fler frågor som också är viktiga i vardagen, som styr valet.

– Vi måste få människor att lita på att vi har svar på de andra frågorna också, att med oss får du inte bara ett hållbart skogsbruk, du får schyssta arbetsvillkor också. Du får inte bara en skärpt klimatpolitik, du får även en jämlik skola.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. Vad är det viktigaste vi i Sverige måste göra idag för att bromsa den globala upphettningen?

– Vårt viktigaste krav är en koldioxidbudget och skärpta klimatmål så att Sverige når nollutsläpp år 2035 – tio år före dagens svenska mål och i linje med vad forskningen säger. Exakt hur det ska gå till kan jag inte avslöja nu. Det kommer vi att offentliggöra under vår kongress 15–17 oktober då vi presenterar vår nya färdplan för klimatet.

Tipsa om artikeln via e-post

Fakta:

Miljöpartiets partibildande skedde i Örebro, 20 september 1981. Beslutet att bilda partiet fattades klockan 11.37. Källa: mp.se