Miljö.

2021-09-09 10:30
 • Öystein Stray Spetalen ligger bakom den hemliga Whattsapp-gruppen. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB och shutterstock
  Öystein Stray Spetalen ligger bakom den hemliga Whattsapp-gruppen.
 • ”Det är en privat grupp människor som utbyter åsikter. Det är inget mer än det, man ska inte överdimensionera det”, säger fondförvaltaren Jan Petter Sissener. Bild: Gorm Kallestad/NTB
  ”Det är en privat grupp människor som utbyter åsikter. Det är inget mer än det, man ska inte överdimensionera det”, säger fondförvaltaren Jan Petter Sissener. 
 • AP:s partiledare Jonas Gahr Støre tyAP:s partiledare Jonas Gahr Støre tycker att det är bra att nätverket kommer fram i ljuset. ”Den visar hur några av landets rikaste människor har arbetat för att påverka politiken”, säger han. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB
  AP:s partiledare Jonas Gahr Støre tyAP:s partiledare Jonas Gahr Støre tycker att det är bra att nätverket kommer fram i ljuset. ”Den visar hur några av landets rikaste människor har arbetat för att påverka politiken”, säger han. 
Puffetikett
Dagens ETC

Norska miljardärerna: Oljan måste skyddas!

I en hemlig Whatsapp-grupp har norska miljardärer, finanstoppar, advokater och journalister smitt planer på hur de ska krossa både Arbeiderpartiet och landets miljörörelse. Avslöjandet har väckt starka reaktioner i landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den norska valrörelsen närmar sig sitt slutskede och i nuläget ser socialdemokratiska Arbeiderpartiet ut att ta hem segern på måndag, då landets röstberättigade beger sig till valbåsen.

Det faktum att Høyre riskerar att förlora makten, samtidigt som opinionen mot landets oljeutvinning blir allt starkare, stressar många av landets miljardärer och högersympatisörer. I slutet av förra veckan avslöjade den norska affärstidningen Dagens Næringsliv hur delar av landets finanselit tillsammans med bland annat advokater, journalister, redaktörer och enstaka politiker i den hemliga Whatsapp-gruppen ”Politikk” diskuterar strategier för att sänka både Arbeiderpartiet (AP) och den växande miljörörelsen som är kritisk till landets oljeutvinning.

Tonar ner gruppens betydelse

I slutet av augusti hade gruppen 128 deltagare, varav 13 tillhör Norges 400 rikaste människor. Flera hör till dem som ofta kallas ”Högerns rika farbröder”, eftersom de brukar bidra till finansieringen av Høyres valkampanjer.

Enligt Dagens Næringsliv har nu flera deltagare i gruppen gett upp om en borgerlig valseger, och istället valt att försöka stödja Senterpartiet (SP) och få partiet att åter dra mer åt höger. Själva tonar deltagarna ner gruppens betydelse.

– Vi pratar självklart politik. Det är en privat grupp människor som utbyter åsikter. Det är inget mer än det, man ska inte överdimensionera det, säger fondförvaltaren Jan Petter Sissener, som donerat pengar till Senterpartiet i år, till Dagens Næringsliv.

Dagens Næringsliv ger en inblick i hur snacket går i bland miljardärerna och deras följe bakom stängda dörrar. Efter IPCC:s senaste rapport har inläggen haglat.

Upptrissad stämning

Investeraren Mikkel Dobloug skriver: ”Deprimerande att konstatera att norska politiker lever i den villfarelsen, eller psykosen, att de tror att Norge är världens viktigaste land och att vi kan göra skillnad. Skrämmande narcissistiskt.”

En oljeinvesterare lägger till: ”Tänk att vara så extremt arrogant och totalt utan respekt och kunskap om universum och naturen att vi ska tro på att vi små, små människor skulle kunna påverka klimatet”.

Närmare valet fiskar den före detta journalisten på Finansavisen, Kjell Erik Eilertsen, efter nedsvärtande info om AP-politiker. ”Någon som vet något om Espen Barth Eide? Något à la Jonas Gahr Støre (AP:s partiledare, reds. anm) och brygghistorien för fyra år sedan? ”. Stämningen trissas upp med slagord – ”KlimatTaliban, HomseTaliban, WokeTaliban, BLMTaliban, FörmögenhetsskattsTaliban…”.

Bortsett från klimatet och Arbeiderpartiet är invandringen, förmögenhetsskatten och ”mainstream media” exempel på ämnen som upprör medlemmarna.

– Avslöjandet om gruppen är nog dessvärre inte så överraskande, även om det är lite tragikomiskt att några av Norges rikaste personer sitter och surmular på Whatsapp på det där viset, kommenterar Eivind Trædal, politiker för Miljøpartiet de Grønne, som inte står högt i kurs i gruppen.

”Ingen vacker syn”

Trygve Svensson på norska tankesmedjan Agenda har kallat avslöjandet för Høyres sämsta nyhet under valrörelsens sista dagar. Detta eftersom Høyres svaga punkt är bilden av partiet som ett parti för de rikaste, en uppfattning de lagt mycket arbete på att förändra.

”När det inte räcker med att fylla högerpartiernas valkassor går de också in för att svärta ner politiska motståndare. Det är ingen vacker syn”, skriver Trygve Svensson.

AP:s partiledare Jonas Gahr Støre hade inte hört talas om ”Politikk” innan Dagens Næringsliv bad om en kommentar. Han tycker att det är bra att nätverket kommer fram i ljuset.

– Den visar hur några av landets rikaste människor har arbetat för att påverka politiken, men också försöka underminera sina politiska motståndare. Det är tankeväckande att landets rikaste fungerar på det här sättet, säger Støre till tidningen.

Läs vidare på nästa sida: Hundratusentals vrålar för mer olja

Hemlig grupp

l Whatsapp-gruppen ”Politikk” startades den 31 december 2016 av den norske miljardären och aktieplaceraren Öystein Stray Spetalen.

Endast särskilt inbjudna personer får bli medlemmar.

Öystein Stray Spetalen var även en av dem som 2017 startade den högerpopulistiska nättidningen resett.no. Flera av Resetts medarbetare är också med i ”Politikk”.

Oljebrølet

Oljebrølet är en Facebookgrupp som tar ställning för fortsatt norsk oljeutvinning.

Gruppen startades av Helene Sørbu, tidigare vice ordförande och ordförande kandidat för högerpopulistiska Fremskrittspartiet i Nordre Lands kommun.

Efter att det avslöjats att Sørbu skrivit en grovt rasistisk kommentar på Facebook står hon inte längre som medlem i Oljebrølet.