Miljö.

2021-09-03 13:15
  • 2005 infördes en ersättning för att uppmuntra olje- och gasbolag att ge sig ut på oljejakt på nya platser. Det systemet vill den norska högerregeringen nu fasa ut.  Bild: Carina Johansen/NTB Scanpix
    2005 infördes en ersättning för att uppmuntra olje- och gasbolag att ge sig ut på oljejakt på nya platser. Det systemet vill den norska högerregeringen nu fasa ut.
  • Norges statsminister Erna Solberg och finansminister Jan Tore Sanner.  Bild: TT
    Norges statsminister Erna Solberg och finansminister Jan Tore Sanner. 
Puffetikett
Dagens ETC

Norsk höger vill slopa oljans skatteförmåner

Klimatkrisen har seglat upp som en av de hetaste frågorna inför stortingsvalet den 13 september. Inför risken för en valförlust höjer Erna Solbergs högerparti insatserna och föreslår att landet slopar vissa av de förmånliga skattevillkoren som olje- och gasbolagen hittills åtnjutit.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Alla opinionsundersökningar pekar på att Arbeiderpartiet och dess allierade vinner valet till Stortinget den 13 september. Den sittande regeringen, som leds av det konservativa Høyre, vill dock inte kasta in handsken riktigt ännu. På en hastigt sammankallad presskonferens i tisdags föreslog regeringen en översyn av skatten på olje- och gasföretag som verkar i Norge. Detta efter att oljans framtid har blivit en valfråga i landet som byggt sitt välstånd på utvinningen av fossila bränslen.

– Ändringarna innebär att skattevillkoren blir stramare och har en mer neutral effekt på investeringarna. Samtidigt ser vi till att företagen får förutsägbara ramvillkor, säger finansminister Jan Tore Sanner, som representerar Høyre, i ett pressmeddelande.

Bryter mot tidigare politik

Enligt förslaget kommer den faktiska skattesatsen för oljeföretag att höjas från 56 procent till 71,8 procent. Förslaget skulle också fasa ut ersättningssystemet för prospekteringskostnader, som infördes 2005 för att uppmuntra olje- och gasbolag att ge sig ut på oljejakt på nya platser. Inte sällan har oljeborrning blivit en förlust-
affär och då har norska skattebetalare – och miljön – fått stå för fiolerna.

Förslaget tog många aktörer på sängen, inte minst då det går på tvärs med annan nyligen klubbad oljepolitik. Förra året röstade stortinget igenom ett tillfälligt coronastöd till oljeföretag för att få dem att fortsätta att utveckla reserver mitt i ett prisfall på råolja under pandemin.

Det är i dagsläget oklart om förslaget, om det blir verklighet, skulle leda till att företag blir mindre benägna att företa riskabla oljeprospekteringar – eller om de bara flyttar kostnaden för mer kostsam oljeborrning till konsumenterna av bensin och andra fossila bränslen.

Tvärnej från Fremskrittspartiet

Oljeanalytiker som nyhetssajten E24 har talat med menar i alla fall att effekten av skattereformen blir marginell.

– Det kommer att bli lite mindre letande, men det är på marginalen och bara bland små företag. Det påverkar inga investeringsbeslut, säger John Olaisen, analytiker för ABG Sundal Collier.

Det är också oklart på hur det rödgröna blocket kommer att svara på Høyres bud.

Sosialistisk Venstreparti, som väntas bli koalitionspartner efter valet, är positiva till förslaget medan Arbeiderpartiet behöver mer tid för att studera det, enligt vice ordförande Hadia Tajik. Hittills har de norska socialdemokraterna gått till val på att ”utveckla, inte avveckla” oljeindustrin.

Samtidigt kan Erna Solbergs regering ha mist sitt budget-
underlag.

Högerpopulistiska Fremskrittspartiet, vars stöd Høyre-
ledda minoritetsregeringen har förlitat sig på under sin tid vid makten för att få igenom sin budget, var inte imponerade av det nya förslaget.

– Med det här förslaget kan jag omedelbart säga att regeringen inte kommer att överleva budgetförhandlingar i höst, skriver partiledaren Sylvi Listhaug i ett mejl till tidningen VG.

Så ställer sig norska partier i oljefrågan

Fremskrittspartiet

Vill fortsätta både prospektering och produktion.

Høyre

Vill fortsätta både prospektering och produktion.

Kristelig Folkeparti

Vill fortsätta produktion men begränsa prospektering till nuvarande utvinningsområden.

Venstre 

Vill fortsätta produktion men sätta stopp för prospektering.

Senterpartiet

Vill fortsätta både prospektering och produktion.

Arbeiderpartiet

Vill fortsätta både prospektering och produktion.

Sosialistisk Venstreparti

Vill sätta stopp för prospektering och begränsa produktionen.

Miljøpartiet De Grønne

Vill sätta stopp för prospektering och avveckla all produktion innan 2035 (populärt kallat ”slutdatum för olja” i Norge) .

Rødt

Vill sätta stopp för prospektering men fortsätta produktion.