Ledare. .

2017-02-05 14:14
"Om människor inte känner nytta av globaliseringen kommer de rösta på företrädare som ser till att bygga murar mot den." Bild: Free Images
"Om människor inte känner nytta av globaliseringen kommer de rösta på företrädare som ser till att bygga murar mot den."

Vad är syftet med högvarv i svensk ekonomi om ojämlikheten ökar?

Om människor inte känner nytta av globaliseringen kommer de rösta på företrädare som ser till att bygga murar mot den.

Det snurrar väldigt fort i världen. Moderaterna öppnar upp för samarbete med ett parti som har rötter i nazismen. Storbritannien förhandlar om förutsättningarna för sitt utträde ur det Europeiska samarbetet och i USA händer just nu vad som helst. Murar ska byggas, handelsavtal rivs upp och människor grips vid flygplatser på grund av härkomst. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Dessa politiska förändringar har sin grund i olika strömningar och fått olika namn beroende på vem som håller i pennan ofta sammanfattas det med begreppet populism. Det vi ser hända just nu är att medborgare i val efter val underkänner partier som inte kan formulera bra svar på deras rädsla och oro. I etablerade partiers plats kommer rörelser som lovar att bryta konsensus och bara ingå löften som gynnar folket. Under den amerikanska valrörelsen var det just detta som Bernit Sanders och Donald Trump hade gemensamt. 

Bernie Sanders mobilisering av unga handlade inte om idealism och fina ord. Han mobiliserade collegeungdomar som var oroliga över vilka jobb som väntade efter examen. Unga som inte kunde få ihop hur de ska betala astronomiska studielån med minskande löner. Bernie Sanders bas var barnen som växte upp under den värsta ekonomiska depressionen sen 1930-talet. Det handlade aldrig om idealism, det handlade om ekonomi. 

När det gäller Donald Trump såg väljare en man som skulle hota demokraterna och republikanernas tysta överenskommelse om frihandel, migration och säkerhetspolitik. Han lovade riva upp handelsavtalet TPP som Barack Obamas regering stod bakom och kampanjade på att behandla framtida avtal som en affärsman och inte som politiker. När det kommer till migrationspolitiken använde han rasism för att lyfta i opinionen – men det vore ensidigt att bara använda rasism för att förklara hans popularitet gällande migration. Det här är ett land som under många år genomgått storskaliga lönedumpningar i delar av produktionsmarknaden. Det är billigare att anställa papperslösa amerikaner i stora kedjor än att betala skälig lön för "vanliga" amerikaner. Det var denna ilska Donald Trump red på när han gick till val på att bygga murar och se till att jobben stannar i USA. Självklart handlar det om ekonomi. 

Så vad kan vi lära oss av populistiska ledare? Vad borde ske i Sverige nu när det är mindre än två år kvar till riksdagsvalet 2018? Kan vänstern göra något för att hindra borgerliga partier och sverigedemokrater från att styra tillsammans?

Det som står på spel är jämlikheten. Vad är poängen med stora ord om global ekonomi och konkurrens om människor inte får del av kakan? Om människor inte känner nytta av globaliseringen kommer de rösta på företrädare som ser till att bygga murar mot den. Och ja, det går. "Svensk ekonomi går på högvarv" säger socialdemokrater som peppramsa men vad är syftet med den frasen om ojämlikheten ökar? Information om att svensk handel slår rekord betalar inte min höjda hyra. Vad ska jag göra med den informationen när järnvägen är underfinansierad och kommuner säljer ut sina bostäder för att klara budgeten? 

Det som står på spel är jämlikheten och klarar inte socialdemokrater av att adressera det kommer moderater och sverigedemokrater hitta syndabockar åt människors ekonomiska vrede. 

När det kommer till EU behöver den progressiva vänstern också hitta vägar för att demokratisera unionen. Det är över tio år sen som folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna förkastade den europeiska konstitutionen. Vad gjorde europeiska stats- och regeringschefer åt detta? Jo, man paketerade om byråkratin för att hindra folket från att säga sitt. Det här eldade på rasistiska och främlingsfientliga partiers möjligheter att ta sig in i parlamentet som EU-kritiska röster. 

Människor har fått nog. Människor är trötta på att allt ska vara som det alltid varit. För även om det verkar skrattretande med en reality-stjärna som statschef så är inte hans lösningar skrattretande. Donald Trump och andra populister tar vid där etablerade partier slutade vara av och för folket. Allt står på spel. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.