Ledare. Jenny Bengtsson.

2017-08-20 03:07

Splittra folket – håva in cashen

”Borgarna föreslår låga löner och dåliga villkor för alla arbetare - och genomför försämringarna varje gång de får chansen.”

Alliansens förslag om inträdesanställningar var, precis som väntat, ytterligare ett sånt som handlar om lägre trösklar, lägre löner och lägre bidrag. Och liksom otaliga andra förslag gäller detta nyanlända och ungdomar.

Och visst går det att debattera och diskutera även detta, förslaget om inträdesjobb, livligt och intensivt. Under veckan har Alliansen gjort sina utspel och förespråkat att förslaget skulle kunna skapa tiotusentals jobb på kort sikt och få in grupper på arbetsmarknaden som aldrig någonsin (enligt alliansen) skulle haft en chans att få jobb annars.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


LO och Socialdemokraterna har kommit med sina sedvanliga motattacker. Ingen och allra minst borgerliga politiker får röra den svenska modellen. Alliansen ska hålla sig borta från lönebildningen. Det är parterna som förhandlar om löner och så har det varit så sedan urminnes tider. Det hela är sig likt.

För inte nämnvärt länge sedan (valrörelsen 2002) försökte den då Stockholmspolitiskt aktiva Anna Kinberg Batra få sin dröm, om att göra huvudstaden till en arbetsrättsfri zon, att bli verklighet. En stad fri från anställningstrygghet, medbestämmande i arbetslivet och rättigheter för arbetstagare var tanken. Eller, som man också helt rättfärdigat skulle kunna kalla det, ett paradis för alla arbetsgivare. Det blev dock inget med det där och då, tråkigt nog för Anna Kinberg Batra och för Moderaterna.

Men efter nästa val, när Alliansen tagit över hela Sverige, fanns det plötsligt många fler möjligheter. Arbetslinjen inrättades. Bidrag skulle kapas. Sjuka skulle friskna till och släpa sina lata arslen till riktiga jobb. Och arbetslösheten skulle sjunka drastiskt.

För att åstadkomma ett ”Sverige i arbete” genomfördes omfattande reformer på arbetsmarknadsområdet och i socialförsäkringarna. Det så kallade utanförskapet skulle bekämpas och i det fanns nyanlända, i princip alla generationers invandrare, sjuka och unga. Och för dessa grupper har det alltid, skulle man kunna tro, bara funnits enda lösning: lägre löner och sämre villkor.

Alliansens senaste förslag, det om inträdesjobb, ligger helt i linje med alla tidigare arbetsmarknadsförsämringar man föreslagit och/eller genomfört. Inträdesjobben ska betalas med 70 procent av en vanlig lön och rikta sig till unga och nyanlända. Jobben ska vara 100 procent men resterande 30 procent ska bestå av någon form av utbildning på samma jobb som vederbörande inträdesanställd redan jobbar. Arbetsgivaren behöver inte betala några arbetsgivaravgifter heller. Suveränt, för arbetsgivarna.

Det finns en anledning till varför alliansen föreslår lägre löner för nyanlända arbetare och unga – och den stavas splittring. Alliansen är borgare. De företräder egentligen bara en liten procent av Sveriges befolkning. De som tjänar stora pengar, men inte på sin egna arbetskraft, utan på andras. Det finns ett flertal faktorer som hotar dessa intressen. Höga skatter är en av dem, men de har sänkts väsentligt på sista tiden, särskilt för bolagen.

Rigid arbetsrätt är en annan och också den har som bekant luckrats upp rejält under flera år och särskilt mellan 2006 och 2014. Men ett av de allra största hoten mot en ohämmad marknad med ohämmade vinster och skrupelfria arbetsgivare har ändå alltid och kommer alltid att vara organiserade arbetare.

En framtid med Alliansen är ingenting att se fram emot vare sig man är arbetare född i Sverige, Afghanistan, Syrien eller Irak. De vill sänka allas löner på sikt, men börjar med de för tillfället enklaste grupperna. Nyanlända och unga. Det är en del av en strategi som handlar om att få resten av folket att vända sig emot dessa grupper, som kommer och "tar andras jobb” till lägre löner och sämre villkor.

Det handlar om att splittra alla grupper av arbetare så att man inte längre och inte effektivt kan organisera sig för att driva på om rättigheter och högre löner. Så tjänar själva politikens målgrupp mer pengar.

Gör inte misstaget att tro att Sverige har en höger som har några särskilda sympatier med arbetarklass varken från Sverige eller från andra länder vare sig de är i krig eller inte. Sverige har en helt vanlig gammal höger som föreslår låga löner och dåliga villkor för alla arbetare - och som genomför försämringarna också, varje gång de får chansen.

Högern är högern. Och det här, vare sig det kallas inträdesanställning, allmän visstid, arbetslöshetsavgift eller arbetslinjen är deras paradgren. Splittra folket – håva in cashen.