Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-01-23 15:34
Illustration: Ulf Lundkvist

Makten har ingen chans

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag är förbryllad. Vi vet lösningen på världens största fråga, klimathotet. Vi behöver inga fler utredningar, inga konferenser, inga gröna upplysningskampanjer. Vi vet att 75 procent av alla växthusgaser kommer från smutsig energi (kol, olja och gas). Vi vet att elproduktion är den smutsigaste källan av alla (kolel). Och vi vet att resten av klimathotet handlar om käket – hur vi odlar mat (med olja, det vill säga konstgödsel).

Så, om tre fjärdedelar av klimathotet handlar om att byta energi, hur kan någon prata om annat?

Vi vet.

Politiker vet.

Till och med världens mäktigaste ägare vet.

Det är trots allt bara 90 företag som står för majoriteten av jordens utsläpp.

Klimatfrågan är så enkel i sin kärna att det är förbluffande.

S-l-u-t-a b-r-ä-n-n-a o-l-j-a-k-o-l-o-c-h-g-a-s.

Så varför sysslar då världens politiker, världens fackföreningar, världens företagsägare och ja, även världens gröna rörelser och motståndare med allt utom denna enkla fråga?

Ren energi är världens viktigaste politiska fråga, den slår allt annat, kan vi inte lösa det kan vi diskutera arbetslöshet och välfärd och feminism och miljögifter tills vi somnar. Utan energi –ingen fungerande civilisation.

Det är klart att jordens mäktiga ägare inser klimathotet men de väljer fortsatt ökad vinst av mer fossil energi eftersom det är lönsammast. Ett medvetet val. Varje dag bakom kontorsbordet.

Politiken stöder genom att stödja det som är billigast och ännu är kol billigast. Fossil energi får mest statligt stöd av alla energikällor på jorden.

Facket accepterar så länge smutsig energi bevarar jobb.

De pratar pengar.

Men även vänstern och den gröna rörelsen har svårt att prata energi. Minskad konsumtion, minskat köttätande, cyklande och självhushållning och sparande men förnybar energi är det någon annan som ska ordna. Kanske energiföretagen? Kanske utsläppsrätterna? Kanske nya EU-mål? Eller anti-EU-mål?

Jag är förbryllad därför att den enklaste politiska frågan hanteras som något tekniskt och ekonomiskt – som något katten släpat in.

Energi är politik. Antingen låter vi 20 megakoncerner förstöra jorden eller också gör vi energin utanför deras makt.

Jag kan mycket om energi numera. Ännu mer om elbranschen, denna vältaliga kartell som försenar all omställning. Jag har suttit med regeringsutredare och ministrar och bolagschefer och finansherrar och jag vet att alla vet och jag vet att de inget gör för att ”någon” borde göra det först.

Ju närmare man får prata med makten, desto pinsammare är det. Dessa maktlösa krakar som försvarar att inget görs.

Jag har sett att det enda som ändrar energifrågan är om tillräckligt många människor struntar i deras kalkyler och börjar med att rädda framtiden på sitt eget tak, i sin egen by, i den egna staden.

Energiomställning handlar om att du gör ren energi. Energisparande om att du gör det. 100 procent förnybart får vi först om du tvingar din kommun, din fackklubb, din förening att göra det. Nej, det är inte teknik, det är inte svårt, det är inte ens dyrt.

Det är bara, bara, bara politik.

Och all politisk förändring kommer underifrån.

Denna tidning är världens enda klimatneutrala dagstidning. Det beror på att vi gör all energi vi konsumerar själva med våra solceller. Vi kör elbil, vi cyklar, vi åker tåg. Vi producerar el motsvarande tryckeriets trycktimmar och nej, vi har ännu inte kunnat skapa rena trycktransporter. Men vi ska.

Vårt största problem är vår egen slöhet och vår omedvetenhet.

Jag får till exempel dagligen påståenden om att internet skulle vara klimatsmartare än annat. Det är en ren myt. Internet är en av världens nya stora klimatbovar, vilkt beror på smutsig elenergi. Runt jorden surrar bredband och mobilmaster och servrar och datorer och... ja, du förstår. Dieselgeneratorerna går. Kolkraften brummar.

Jag räknade nyligen ut att min mobiltelefon drar el motsvarande ett kylskåp. Även du har ett kylskåp i fickan. Smartphonens ständiga uppkoppling drar energi, tro inte annat. Wifi är inte energigratis. Allt kostar energi och det enda sättet att bli klimatren är genom att tillföra lika mycket ny ren energi som du förbrukar.

Nästa vecka startar ETC ett nytt företag, ETC mobil. Det är ett vanligt mobilabonnemang men klimatneutralt. Varje månad går nämligen 20 kronor direkt till solceller som producerar varje abonnents el. Efter ett år är man halvren. Efter två år helren. Så enkelt är det. (Ett kylskåp drar lika mycket el som en solcellspanel producerar.)

Det här är politik. Naturligtvis ska vi kräva offentliga investeringar, förstatliga tågen, tvinga vattenfall att stänga kolkraft och elektrifiera vägarna och odla rent.

Men inget av det blir av om vi lämnar över makten som våra egna val innebär och ger våra få pengar till de som jublar och förstör.

Alla folkrörelser bygger på att människor själva agerar.

Det finns inte någon som borde göra något.

Det finns bara vi.

Så vad handlar det om? Leva som man lär. Och när en miljon människor lever som de lär så har makten ingen chans.

Tipsa om artikeln via e-post
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg