Ledare. Johan Ehrenberg.

2021-09-09 11:09
Puffetikett
Info om ETC

Låt inte de som förstör komma undan

De j-vlarna ska inte komma undan med den där korrupta verksamheten som framför allt moderater drivit i privatiserandet av våra skol-, vård- och omsorgssystem, skriver Johan Ehrenberg.

Tipsa om artikeln via e-post

Du, jag och några tusen till, det är allt som behövs för att skapa förändring. Jag vet att det inte är så kriser och politik diskuteras men jag hävdar benhårt att det är så det är.

När vi gör saker ändras det som är möjligt.

Det enklaste exemplet är att vi gemensamt ändrat berättelsen om vad som händer och vad som borde hända i Sverige. Detta genom att skapa dagstidningen Dagens ETC.


Tillsammans är vi en rörelse för förändring. Ta steget nu och följ Dagens ETC minst fram till valet 2022. Gör du det digitalt kostar det bara 39 kronor i veckan – eller 139 kronor i månaden. Du avslutar när du vill.

Ja, jag vill prenumerera


Förra veckan hade tidningen ett fantastiskt avslöjande om hur den moderata, moraliska skurken Anders Hultin skaffat sig ett jaktslott på skattebetalarnas pengar för de privata skolor han först konkurssatt och sedan drivit vidare med offentliga pengar. Hans vinster kommer direkt från kommunala skolbudgetar.

Det här är en typ av avslöjanden som måste göras.

De jävlarna ska inte komma undan med den där korrupta verksamheten som framför allt moderater drivit i privatiserandet av våra skol-, vård- och omsorgssystem.

I motsats till borgerliga debattörer är jag som socialist nämligen lika mycket emot gängkriminella narkotikaligor som jag är emot gängkriminella miljardärer som tömmer det offentliga.

De som förstör för alla andra ska inte få komma undan.

Ja, förändring är möjlig.

Ta Cementa. Som stoppas tack vare lite civilkurage från en domstol som säger det självklara: Ni kan väl för f-n inte producera cement om ni inte kan visa hur ni löser vattenfrågan för en hel ö som annars drabbas.

Ganska självklara argument.

Men borgerligheten skriker i protest och använder en byggbranschen som vägrat byta bort cement i 30 år, som argument för att allt måste fortsätta som om inget hänt.

Går det att bygga utan cement?
Klart det går!
Vi på ETC gör det!

Nu är det snart bara ett år till valet.

Dagens ETC kommer växla upp.

Det finns så oerhört mycket som måste bli en gemensam berättelse för att vi ska kunna ändra politiken.

Kommer vi kunna se hur Volvos vd faktiskt åtalas för försäljningen av bilar som förstör och lögnerna han som ansvarig spridit om utsläppen? Affärstidningar vill hylla ledningen på grund av att bolaget säljer alltfler gigantiska, förstörande suvvar.

Någon måste visa att det där förstör för alla andra.

Kommer AP-fondernas ledning fockas på grund av brottet mot Parisavtalet då de placerat i fossilt när alla visste att det måste upphöra? De har försnillat våra pengar som borde blivit gröna investeringar och istället gynnat fossilkungarna, typ Lundin.

Även en liten dagstidning har makt.

Samtidigt måste man vi se att den fortfarande är liten. Men samtalet som skapas runt en dagstidnings avslöjanden och opinionstexter får större och större spridning, det är år efter år av vatten som droppar på den sten som det nyliberala samhället är.

När första sprickan kommer förändras allt snabbt.

Se hur snabbt Tysklands "stabila opinionsläge" totalförändrats på bara ett halvt år.
Eller kom ihåg hur snabbt metoo kunde ändra hela diskussionen om våld och övergrepp på kvinnor.

Vi går mot ett extremt intressant politiskt år. I valrörelsen måste klimatet för första gången vinna över all låtsaspolitik, jo, det måste bli det vi diskuterar. Och förändringarna sker både inom partier och bland alla de som helt enkelt inte orkar vänta på politikens förändring. Klimatrörelsen snabbväxer.

Kommer då Magdalena Andersson våga riva ner den förstörande budgetpolitik hon drivit i snart tio år? Kommer hon våga ta steg ut ur den nyliberala garderoben där investering kallas skuld och trygghet kallas bidragsberoende och jämnlikhet kallas avundsjuka?
Kommer MP våga prioritera klimatet över ministerposterna?
Kommer V göra det?

Du, jag och tiotusentals till kommer läsa den här texten.

Ja, så många är vi och det är en enorm skillnad mot förr. 13 000 av oss prenumererar på dagstidningen, gör vi rätt blir vi dubbelt så starka innan blåbrunt lyckas eller misslyckas ta över makten.
Vi är 3 722 som sparar i ETC:s hyreshus och solcellsparker och gör den förändringen möjlig.
Vi är 1 483 som deltar varje månad i insamlingen för mer avslöjande journalistik.
Vi är faktiskt hela 250 000 personer som varje månad använder etc.se och sprider berättelser vidare.
Vi är tillsammans en rörelse för förändring.
Jag är oerhört stolt över det alla 109 anställda på ETC-företagen genomför i omställningen varje dag.
Du och jag och några tusen till.

Men självklart behöver vi bli många, många fler.

Om du är en av de som läser detta personliga brev och inte är prenumerant på Dagens ETC ännu, hoppas jag du tar det steget nu och följer oss minst fram till valet 2022. Gör du det digitalt kostar det bara 139 kronor i månaden, papper är tyvärr dyrare: 327 kronor i månaden. Och vill du testa en vecka kan du göra det digitalt för 39 kronor. Du avslutar när du vill.


Prenumerera här


Det viktiga är att vi nu, när allt måste ändras, inte blir rädda över att motståndet kommer vara så starkt och rikedomen så enorm hos de som vägrar agera.

Vi måste strunta i vad de säger är möjligt.
Vi måste göra det otänkbara möjligt.


Och det gör vi ju.
Inte sant?

Allt gott,

Johan Ehrenberg
Grundare Dagens ETC

P.S.
Mejla mig gärna med tankar och idéer! johan @ etc.se Om du redan har börjat prenumerera så får du gärna stödja vår insamling eller ge bort en prenumeration!
 

Tipsa om artikeln via e-post
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg