Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-04-10 05:59
Illustration: Ulf Lundkvist

Klimatet? Det är lätt att fixa (och därför gör politiken inget)

Vi står inför en märklig paradox, alla med makt vet vad som ska göras men alla säger att ingen annan vill göra det.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Nu kommer FN:s klimatpanels nya rapport om hur vi fixar klimatet. Alltså hur vi hindrar människors påverkan att få klimatet att skena iväg till en temperaturhöjning som slår sönder våra samhällen.

Vi vet ju vad vi ska göra.

Minst två tredjedelar av alla klimatutsläpp kommer från smutsig energi. Kol, olja och gas.

17 procent kommer från avskogning.

14 procent från jordbruket med industriproduktion av kött och fossilt konstgödsel.

Frågan är alltså lätt för vem som helst att se lösningarna på.

Förnybar energi. Sluta med avskogning. Återplantera. Boskapsskötsel med hjordar, jordbruk med ekologisk odling och ökad arbetsinsats.

Man behöver inte vara forskare eller ekonom eller ens politiker för att se lösningen. Sluta förstöra så blir det bra. Men det är inte det som kommer att ske.

Vi står inför en märklig paradox: alla med makt vet vad som ska göras men alla säger att ingen annan vill göra det.

Lösningen för politiken blir att skylla på dig. Det är du som konsument som är boven i klimatdramat. Du kommer översköljas av råd om hur du kan ändra din kost, din villas uppvärmning, din privata transport. Alla råden handlar om att du ska kompensera för det som politik och näringsliv vägrar göra.

Du ska rädda världen eftersom de vägrar.

Problemet är att även om alla på jorden blir veganer så har vi ändå bara löst en tiondel av problemet. Och även om alla svenskar cyklar så är långtradarnas stora utsläpp kvar. Och visst kan du välja ”etiska fonder” men vad hjälper det när AP-fonderna satsar stort på mer fossil energi? Visst kan du panta mera men hur ska du kunna köpa långsiktigt när datorn är byggd för att hålla två-tre år?

Politikens oförmåga att styra lägger allt ansvar på dig.

Alliansens största klimataktivitet har varit att bromsa hårdare EU-krav på förnybar energi och energisparande. Sedan pratar de om att du ska fundera på om du kanske kan byta kylskåp till ett som drar mindre.

Visst kan man bli cynisk. Hur många riksdagsmän kör elbil? Hur många i regeringen lever klimatsmart? Hur många rika har minskat sina bostadsytor och energisparat? Hur många bankmän investerar i förnybart?

Problemet med cynismen är att den förstör ännu mer. Om alla agerar som våra riksdagspolitiker har jorden inte en chans.

Nu ska jag skriva något både absurt och viktigt. Klimatutsläppen minskar bara om du ställer om, därför att det är enda möjligheten att tvinga politiken att ställa om.

Du måste faktiskt rädda världen eftersom de mäktiga vägrar.

Det enda som kan tvinga riksdagen och kommuner att bygga ut kollektivtrafik är att folk ställer bilen. Det enda som kan tvinga fram eltransporter är att 200 000 svenskar köper elbil. Det enda som kan stoppa kolkraften är att inte bara två miljoner tyskar utan ytterligare tio miljoner tyskar, svenskar och danskar sätter upp solceller. Det enda som kan skapa ekologisk djurhållning är att du vägrar köpa industriköttet.

Först när människor går före kommer politiken springande efter och genomför det nödvändiga.

Först då får de lite mod.

Jag lever klimatneutralt. Jag tillför mer ren energi än jag gör av med. Jag ligger på mellan 1,5 och 2,5 ton utsläpp per år beroende på räknemodell. Ja, den rika världen kan lättare ställa om än den fattiga. Jag skulle givetvis kunna ha ännu lägre utsläpp om politiken gjorde det möjligt genom att styra produktionen mer.

Men klimatkampen idag handlar om att de som äger kol, gas, olja samt bil- och livsmedelsindustrin motarbetar all förändring. De bekämpar envetet varje lösning, varje koldioxidskatt, varje investeringskrav, varje effektiviseringskrav.

90 företag skapar två tredjedelar av jordens klimatutsläpp.

Svenska Vattenfall skapar större utsläpp än hela Sverige.

De bryr sig inte om problemet.

Vi måste tvinga politiken att agera genom att agera själva.

ETC är ett klimatneutralt företag. Det här retar många, alla de här sidoföretagen är gjorda för att försöka leva som vi lär. Med läsarnas stöd har vi skapat Egen El som hjälper folk få upp solceller på sina tak, ETC el som bygger solcellsparker, ETC mobil som gör mobilen klimatren och ETC solsparande för de som hatar hur bankerna förstör jorden. Snart kommer ETC klimatkompensation och det vore väldigt roligt att göra ännu mycket mer ihop.

Jag befinner mig själv på den sista tredjedelen av livet där risken att man dör är statistiskt större än att man lever tio år till.

Frågan är vad man bäst använder den tiden till.

FN:s klimatpanel berättar för dig vad som kan och måste göras. Men de kommer inte säga varför det inte görs.

Det är klart du ska leva som du lär och det är klart du ska kräva av varje politiker att göra samma sak.

De måste sluta skylla på dig för att de själva beter sig som rädda krakar.