Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-07-04 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatapartheids vinnare – tills deras tur kommer

Miljardärerna ser framför sig att de ska kunna förflytta sig som gräshoppor. Det är givetvis ett självbedrägeri. Till sist räcker ingen dold fond, ingen bunker, ingen megastad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så här är det, sannolikheten att världens politiska beslutsfattare ska samla sig till att begränsa upphettningen till 1,5 grader är obefintlig. Absolut ingenting tyder på det. Konsekvensen är att klimatkrisen kommer att fördjupas, speciellt eftersom vi ännu inte känner av effekten av de utsläpp som sker nu.

Det finns olika sätt att förhålla sig.

Du kan göra som Greta Thunberg och välja aktivism, att med din egen tid och kraft försöka vrida handling ur regeringars provocerande passivitet.

Du kan – om du är klimatförnekare – göra som moderata riksdagsledamöter och håna Greta Thunberg, konspirationsteoretisera om att hon är marionett eller profitör eller både och.

Du kan annars – om du råkar vara extremt förmögen – börja preparera för en tillvaro där du kan hålla törstande, svältande, flyende på behörigt avstånd.

Kanske flytta till Neom?

I helgen hade Dagens ETC en granskande artikel om hur Saudiarabien planerar att uppföra en ny megastad som är tänkt att bli 60 gånger större än Stockholm. Medan landet förgör planeten genom sin oljeutvinning, och bromsar varje ansats till bindande utsläppsminskningar, vill kungahuset styra 5 000 miljarder kronor till Neom – avsedd för en elit som ska lockas med minimal skatt och med diktaturens våldskapital.

Det finns ingen saudisk Alexandria Ocasio-Cortez som skulle kunna vinna folkligt stöd för gröna reformer och utjämningspolitik. Skulle någon sådan mot all förmodan dyka upp, skickar kronprins Mohammed bin Salman sina yrkesmördare.

Klimatflyktingar?

Inte välkomna till Saudiarabien, som lovar att Neom ska erbjuda invånarna en ”ny civilisation” även om den gamla faller samman.

Reklamen är påkostad. Den vill plantera en vacker dröm, men Neom är verklighetens förlängning av de samhällen som dystopisk, klassmedveten science fiction lekt med sedan ”Metropolis” och inte kunnat släppa (”Hunger games”, ”Total recall”, ”Elysium”).

Frizoner för den som har råd.

I alla fall om du kan leva med dig själv, med att murar och soldater ställs mellan dig och den omvälvning som kommer att följa klimatkrisen och dess tvillingsyskon ojämlikheten.

Neom-konsortitet har planerat att bygga en bro till Afrika.

”Nu diskuteras om de inte ska göra en tunnel istället, för att kunna stänga av passagen enklare”, säger en källa till Dagens ETC.

Gärna billig arbetskraft, tills billig arbetskraft ställer krav.

Då fälls gallret ner.

Det finns ingen poetisk rättvisa att hämta.

Rika förstör klimatet mer än fattiga. Men nu är det rika som fritt kan migrera vart de behagar, allt medan fattiga tvingas stanna kvar. För att de inte har pengar. För att de inte tillåts fly.

Nej, det är inte befolkningen i parisiska miljon­program som svalkar sig vid Atlanten.

Nej, det är inte slummens Chennai som har dubbla kylskåp med importerat flaskvatten.

Nej, det är inte den fossila ekonomins offer som kommer att headhuntas till Neom.

Möjligen bussas de in och ut för att borsta toaletter.

Den fattigaste hälften av världens befolkning står för tio procent av koldioxidutsläppen.

Den rikaste tiondelen står för häften av utsläppen.

Den rikaste hundradelen – enprocent­erna – använder 175 gånger mer fossila bränslen än den fattigaste tiondelen.

Klimatkris är ojämlikhet.

Klimatkris leder till klimatapartheid.

Klimatapartheid är ett begrepp som nu används av Philip Alston, FN:s rapportör om extrem fattigdom och mänskliga rättigheter.

”Rika betalar för att komma undan överhettning, hunger och konflikt när resten tvingas lida”, säger han.

Philip Alston beskriver ett scen­ario men han saknar knappast exempel på att det redan händer, och då behöver han inte ens dra upp Neom. Istället talar han om när orkanen Sandy drabbade New York. Fattiga blev utan sjukvård och ström, men: ”Goldman Sachs högkvarter skyddades av tiotusentals av bankens egna sandsäckar fick el från den egna generatorn.”

Enprocenterna är en avgörande källa till klimatförstörelse, men är ovilliga att ge upp privilegier – och vinst/avkastning – för att bidra till en lösning. De distanserar sig hellre geografiskt från misären. Alltså ännu mer än idag.

Neom är inte ett bisarrt projekt i den tänkta målgruppens ögon.

Det är bara ett av alternativen.

Varje gång jag skriver om att klimatkrisens vinnare och förlorare, kommer det liberalt positiva mejl om att Tesla-grundaren Elon Musk och Amazon-grundaren Jeff Bezos (rikast av alla) faktiskt skänker hopp genom att ta oss ut i rymden. Utan att politiker behöva lägga sig i! Jaså… Som om Elon Musk seriöst planerar för att miljarder människor ska få följa med på hans interplanetära exodus.

Nyligen twittrade han texten ”Occupy Mars” med en himlakropp som han trodde var just Mars men som föreställde månen.

Jag vet inte med dig, men jag lämnar inte mina barns öde till Elon Musks vildhjärna, vars omdöme är så undermåligt att han – multimiljardär – stjäl occupyrörelsens budskap som utgår från ekonomisk rättvisa, ja, revolution.

Miljardärerna ser framför sig att de ska kunna förflytta sig som gräshoppor. Det är givetvis ett självbedrägeri.

Det går bara att sväva över kollapsen så länge.

Slutligen räcker ingen dold fond, ingen bunker, ingen megastad. Slutligen kommer den insikten. Neom evakueras på grund av dödlig hetta eller slukas av det stigande Röda havet. Då är det för sent.

Miljardärerna bryr sig inte om mänskligheten.

Miljardärerna ska därför inte tillåtas styra beslut om klimat- och fördelnings­åtgärder.