Ledare. Jenny Bengtsson.

2019-10-05 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Inget feministiskt parti är bättre än sin manliga bastuklubb

Det handlar om männen. Om bastuklubben. Om sexismen, härskarteknikerna och om svågerpolitiken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Tanter gillar att förnedra sina gubbar. Tanter gilla mat-sparris och smör”.

”En del tanter är för jävla feta”.

”Hur tillfredställer man en kvinna på 70 sätt? Svar: 69:an och en tur till Ullared”.

Man skulle kunna tro att citaten hämtats från valfri SD-kommungrupp. Det är de inte. De kommer ur protokoll från möten i ”bastuklubben”, en klubb för ett antal manliga socialdemokrater med olika tunga uppdrag, engagerade i Borås med omnejd.

Under en punkt som behandlar inväljande av en ny medlem framgår att den nya medlemmen måste ”avge ett löfte och kunna svara JA på följande citat: Kvinnor kommer aldrig att bli jämlika med män förrän de kan gå nedför gatan, flintskalliga, med ölmage och fortfarande tro att de är sexiga”.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vidare diskuteras, intill insprängda bilder på en avklädd kvinna, framtagandet av ett ”nytt grundämne” med namnet ”kvinna” – med en acceptabel vikt ”upp till 60 kilo”. En ”kvinna” ”börjar koka för ingenting och fryser utan orsak”, samt är ”mycket farlig att handskas med av icke experter. Olagligt att inneha mer än ett exemplar, dock möjligt att förfoga över flera på olika platser under förutsättning att exemplaren inte kommer i kontakt med varandra. Kontakt medför hög explosionsrisk”.

Protokollen som dras upp här är från 2007 och 2009 men frågan är långt ifrån inaktuell. I början av sommaren började Borås Tidning nysta i rykten om en destruktiv kultur inom Socialdemokraterna i Borås. Frågorna väckte uppmärksamhet i partiorganisationen. Det före detta kommunalrådet Lena Palmén trädde fram och larmade öppet om missförhållanden. I tidningen beskrev hon det som att partiorganisationen upprätthåller en skendemokrati där nominerade alltid lyckas försvinna på vägen till röstningsförfaranden, om härskartekniker och om effektivt tystande av jobbiga inslag – ofta kvinnor som tar eller vill ta plats.

”Den som bryter tystnaden kring den här kulturen kommer inte att få det bra. Men denna maktfullkomlighet, jag tycker inte den hör hemma i politiken. Och särskilt inte hos oss”, sa hon i en intervju i Borås Tidning i juni.

Palméns vittnesmål backades upp av fler. Såväl medlemmar som tidigare eller nuvarande framstående personer i partiet har instämt i kritiken – att partiets organisation har präglats av hån, sexism, skrämsel, utskällningar och förminskning. Utfrysning beskrivs som en konsekvens av att ifrågasätta den rådande kulturen. Två män pekas, tydligt, ut som drivande krafter bakom den infekterade kulturen: den socialdemokratiske riksdagsledamoten Petter Löberg och Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Borås, tillika medlemmar i den så kallade bastuklubben.

Det hålls krismöte. Och nästan som om det vore planerat så, som en avledningsmanöver, drivs ett misstroende fram mot Malin Carlsson, ett av partiets två heltidsanställda kommunalråd i Borås, för att enligt uppgift ha utsatt en sekreterare för kränkande särbehandling. Även Carlsson väljer att berätta öppet om de skadliga manliga strukturerna i partiorganisationen. Palmén lämnar partiet i protest mot vad som händer. Det gör även Anna Ross Leü, Kommunals lokala ordförande.

Idag är Carlsson sjukskriven och beskriver sin framtid i partiet som oviss. Men det här handlar egentligen inte om kvinnorna i partiet. Det handlar om männen. Om bastuklubben. Om sexismen, härskarteknikerna och om svågerpolitiken.

För några år sedan dömdes en manlig, högt uppsatt lokalpolitiker i Borås för sexuellt ofredande. Han fick ta en paus, men den var av allt att döma kosmetisk, för sedan välkomnades han tillbaka in i värmen igen. Efter comebacken råkade samma politiker, vid ett verksamhetsbesök, visa upp en dickpic på den kommunala läsplattan. Det hela hamnade på Ulf Olssons bord för hantering. Hanteringen: mannen stod kvar på valsedlarna. Efter valet fick han ett nytt tungt politiskt uppdrag. Idag håller han bland annat partikurser i feminism. Sitt engagemang i bastuklubben ångrar han garanterat inte.

Och här någonstans kommer vi till kärnan av vad som händer i Socialdemokraterna i Borås. Inte bara i Borås förresten, för det vore att göra Socialdemokraterna en otjänst genom att inte konstatera följande tämligen grundläggande faktum: Inget feministiskt parti är bättre än sin manliga bastuklubb.