Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-09-18 12:45
Bild: Dagens ETC / Anders Wiklund/TT / Kollage
Puffetikett
Dagens ETC

Ge fan i vår public service, Moderaterna

Just nu konvergerar den konservativa borgerligheten i konspiratorisk avsky.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Moderaterna går till angrepp mot public service. Det var givetvis en tidsfråga. Varningsklockorna har klämtat från distrikten, där Stockholms län anser att partiet ska försöka avskaffa samtliga bolag inom public service, medan Västra Götaland både vill krympa public service och granska innehållet som produceras av Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Nu, före stämman som samlar landets moderater, passar ledningen på att lägga ett eget förslag. Det skulle betyda att en arbetsgrupp tillsätts med uppdrag att utreda hur public service kan bli ”smalare och vassare” med ”avsevärt mindre skattemedel” och en ”återhållsam reklampolicy”.

För att sammanfatta:

Public service ska skalas ner kraftigt.

Public service ska klara sig på minimal budget.

Public service ska dra in pengar på att sälja annonser.

Moderaterna är ideologiskt allergiska mot public service. Det är ingen nyhet. Men under senare år har budskapet, även från de mest profilerade partiföreträdarna, glidit från att public service stör marknaden till att handla mer om vad public service gör, hur dess program berättar om politik, ekonomi, jämställdhet, migration och kultur.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer bedyrar att kärnverksamheten ska finnas kvar, men ingen kan missförstå vad smalare och vassare innebär.

Mindre.

Svagare.

Det har blivit uppenbart att Moderaternas ser public service som politisk fiende, som ett slags klibbig tentakel som skjuter ut från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. För den som följer utspelen, inte minst i sociala medier, är det tveklöst så att partiets ledarskikt är övertygat om att journalisterna på public service försöker skada borgerligheten, att rapporteringen är tendentiös och obalanserad. Kort sagt, public service är ett ingrott fäste för klimatängsliga vänsterliberaler som hatar Moderaterna men älskar handhjärtan.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Häromåret kunde Dagens ETC avslöja att ett kommande SVT-program skickat ut ett mejl till tusentals anställda på public service, med en enkät där de förväntades ange partisympatier. Syftet var att pröva påståendet att SVT skulle vara ”vänstervridet”. Det blev inget av den åsiktsregistreringen, men moderater hann först jubla åt initiativet och sedan förfasas över vad de kallade censur.

Suget efter att bevisa en dold agenda hos public service är alltid närvarande.

Varje gång jag ser en moderat politiker beskylla SVT eller SR för att vara ett tvångsfinansierat propagandadepartement, brukar jag be om konkreta exempel. Det kommer alltid några stycken. Titta på den där delningsbilden som Ekot spred om Ulf Kristersson! Men slutsatserna som dras utifrån en mikroskopisk skärva av programmens totala produktion är långtgående, kategoriska. Ungefär som att vissa moderata politiker ifrågasätter den globala upphettningen för att julikvällarna i sommarstugan var kyliga.

Faktum är att public service (Rapport, Dagens Eko) inte alls missgynnar Moderaterna, enligt den utredning om senaste valrörelsen som JMG vid Göteborgs universitet släppte tidigare i år.

”Vi har inte funnit några tecken på partiskhet i medierna, även om Alliansen fick en mer positiv behandling än de andra partierna, jämfört med förra valet då det i princip var helt balanserat i alla medierna”, sa professor Bengt Johansson.

Men sådant biter inte på Moderaterna.

Alls.

De har bestämt sig.

Titta på delningsbilden som Ekot spred om Ulf Kristersson.

Just nu konvergerar den konservativa borgerligheten i konspiratorisk avsky.

Sverigedemokraterna är ett kapitel för sig med politiker som vill anställa journalister utifrån partitillhörighet och motionerar om att förstöra SVT och SR som ”misskrediterar, förlöjligar, förtalar, förvränger eller rent av ljuger”. Sverigedemokraternas toppnamn har kategoriserat journalister som vidriga och nationens fiender. Jimmie Åkesson vill skrota P3.

Kristdemokraterna är ett halvt steg efter med sin förvissning om att public service ställer sig närmare normupplöst menskonst än verklighetens folk. Senast var det policychefen Johan Ingerö som skällde på SVT-rapporteringen kring bortförhandlad värnskatt. Han tyckte att den var usel. Han tyckte att den var så vänsterextrem att den skulle ha platsat i Dagens ETC. Vad gjorde SVT för att framkalla vreden? Rubriken: ”Inkomstklyftorna växer när höginkomsttagare får miljonregn”. Men det är ju sant? Ja. Men han rasade ändå.

Public service är ett slagfält i stora kulturkriget.

Moderaterna har under Ulf Kristerssons koleriska ledarskap valt att kasta sig handlöst ut. Kanonerna mullrar. Hanif Bali skickas fram till frontlinjen för att se var minorna är lagda. Partiledningen följer efter.

Trots att public service inte är partiskt. (Om något så speglas övriga mediers högervridning.)

Trots att omfattande, välfinansierad public service motverkar framväxt av högerpopulism.

Public service är på allvar hotat.

Det är så vi måste hantera utvecklingen.

Nu säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att han vill att arbetsgruppen ska inspireras av andra länder. Han menar Danmark. Där pågår en slakt. Hundratals anställda på public service får sluta. Kanaler och program försvinner. Samtidigt kan politikerna – borgerliga partier med stöd av rasisterna Dansk folkeparti – inte låta bli att korrigera verksamheten. Mer purdansk musik, mindre fördjupande journalistik, alltid betoning på kristen värdegrund.

Tack, men nej tack.

Ge fan i vår public service.