Ledare. Johan Ehrenberg.

2021-10-01 03:00
Illustration: Ulf Lundkvist
Puffetikett
Dagens ETC

EQT-ledningen roffar åt sig miljarder på tjuvarnas marknad

Historien är så absurt girig att ingen riktigt dragit slutsatserna av den.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det här är en liten story om hur man som rik lurar aktiesparare på 23 miljarder och sedan skrattar hela vägen till banken. Det är inget avslöjande, det mesta finns berättat, det är bara så att historien är så absurt girig att ingen riktigt dragit slutsatserna av den.

”Wallenbergs pojkar” i riskkapitalbolaget EQT genomför en intern affär som lurar alla på marknaden, analytiker är faktiskt lite stumma av förvåning och det tar tid innan man inser att det som skett kanske är rakt upp och ner olagligt.

Detta har hänt:

EQT är ett riskkapitalbolag som funnits under Wallenbergsfärens vingar hela tiden. Bolaget har genom åren köpt och sålt företag, de köpta har ofta fått en ledning från sfären där de enskilda cheferna sedan kan tjäna stora pengar på affärer som inte kostar sfären något. Lojalitet och lönsamhet är orden och omstöpningen av företag, delning, styckning och sammanslagning med andra handlar om att få upp aktievärdet för att sälja och sedan springa vidare. Bolaget har levt på att rika plus pensionsfonder ständigt satt in nya pengar i fonder som sedan används för företagsköpen.

Och det har gått bra.

Mycket bra.

Men fiffiga placeringar av värdena i klassiska skattesmitarländer har cheferna också blivit miljardärer snabbt.

Den här uppåtresan hade bara en nackdel. De deltagande blev rika på bonus och avgifter men de stora förmögenheterna globalt bygger på börsuppgångar och EQT var inget börsbolag.

Därför noterades aktien på börsen 2019 och sedan dess har den ökat i värde med hela 500 procent. Därmed blev det ett av Sveriges största bolag på börsen, större än jättar som Ericsson eller Volvo.

Har då EQT:s ”produkt” – företagsaffärer – ökat fem gånger i värde sedan 2019?

Nej, självklart inte. Det här är en börsresa som beror på spekulation, det finns alldeles för mycket pengar, läs pensionspengar, som inte har någonstans att ta vägen när riksbankerna pumpar in pengar i stöd till banker och köper obligationer med ingen ränta alls. Världens rika, alltså de som inte skapar något direkt med investeringar i forskning eller produktion, har bara börsen att kasta in sina pengar i.

Så EQT stiger och stiger.

Men något skavde för de gamla ägarna.

För att genomföra börsintroduktionen skrev man nämligen på ett papper med sin egen styrelse om att man inte skulle sälja de egna aktierna på tre år. Man låste alltså in sitt eget kapital och även om värdet steg fick pengarna inte röras.

Sådana överenskommelser gör man för att nya ägare, till exempel stora pensionsfonder, vill ha en säkerhet i att ägarna inte sticker när miljarderna i aktieköp genomförs.

Men, den som har mycket i denna börsvärld vill bara ha mer.

Därför rev styrelsen för EQT plötsligt upp det gamla inlåsningsavtalet den 31 augusti i år. Samtidigt såldes chefernas aktier i allt tysthet och de fick 23 miljarder för dem. Efter en veckas tystnad berättade styrelsen att inlåsningsavtalet var avskaffat men då var hela affären redan gjord.

Övriga aktieägare blev alltså lurade.

Än värre är att EQT redan några veckor innan, den 16 augusti, i praktiken tog beslutet att inte informera om affären då det skulle kunna skada bolagets ”legitima intressen”. I klartext, aktiekursen riskerade att sjunka om alla kände till de här planerna. Ägarna skulle få sämre betalt.

Men är det här verkligen tillåtet?

Kan man gynna sig själv genom att i hemlighet riva upp avtal och informera andra ägare på marknaden i efterhand?

Ja, tydligen.

Nu har visserligen Finansinspektionen (Fi) reagerat och börjat en utredning om ”överträdelse av makrnadsmissbruksförordningen”. Om Fi gräver lite kommer det vara svårt för Ekobrottsmyndigheten att inte agera. Straffskalan är då upp till sex års fängelse.

Så kommer EQT:s ledning pensionera sig på fängelset?

Knappast. Riskkapitalägare har vunnit i princip alla rättstvister mot staten kring skattesmitning och annat fusk. Dyrast advokatbyrå vinner.

Men en fråga man vill ha svar på är ju varför ägarna gör så här.

Är det bara girighet, man vill snabbt få ut börsuppgångens vinst för att göra annat?

Det finns tecken på det. Vid årskiftet vill börsen ändra hur man räknar EQT:s aktier som del i indexfonder. Om man minskar den andelen kommer stora indexfonder tvingas sälja ut aktier vilket gör att den riskerar sjunka.

Det här stämmer väl med det som är EQT:s argument för bolagets förträfflighet och storhet i Europa. ”Vi har mest information om branscher, företag, trender och risker”, förklarade ordförande Conni Jonsson i våras. Det stämmer kanske. Men den stora risken för ägarna är att börserna globalt kanske inte har så mycket mer att ge i form av evig uppgång. Någonstans kommer centralbankerna minska på stöden, pengar måste då gå till riktiga investeringar eller räntepapper.

Vet EQT något andra börsspelare inte vet?

I så fall blir Folksam och andra pensionssparare förlorarna på riktigt.

Det är så det går till på börsen i det spel som också har ett annat namn.

Tjuvarnas marknad.

Tipsa om artikeln via e-post
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg