Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2019-11-10 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Det heter inte marknadshyror – det heter vräkningfest

Å ena sidan vill de inte betala högre löner, å andra sidan vill de höja hyrorna! Det är ju en ekvation som inte går ihop.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vad har LO, Svenska Bankföreningen, Svenskt Näringsliv, EU-kommissionen och 635 730 människor i bostadskön gemensamt?

Jo, samtliga har insett att marknaden inte kan lösa bostadsproblemet.

Det är därför alla nu ropar på staten och säger: Gör något! För under de 27 år som gått sedan regeringen sa upp samhällsansvaret för bostäderna, har situationen blivit katastrofal. För lite byggs, bostadsbrist i 240 av landets 290 kommuner, lånebubblan är ohållbar, den svarta marknaden grasserar och jobben och bostäderna finns inte på samma plats.

Och nu kommer rapport efter rapport som larmar om konsekvenserna av detta. Svenskt Näringslivs senaste rapport heter ”Arbetskraft utan bostäder” och handlar om att företagen inte kan växa i storstäderna eftersom ingen levererar bostäder åt arbetskraften. Manpowers vd Mikael Jansson säger: ”Våra siffror visar att 42 procent av företagen har svårt eller mycket svårt att hitta rätt kompetens. I Svenskt Näringslivs rapport ser man tydligt att bostadssituationen är en starkt bidragande orsak till detta.” 

LO:s Jämlikhetsutredning visar samma sak: För den genomsnittliga mamman med barn är det för dyrt att köpa en trea i någon av Sveriges 20 största städer. Och EU-kommissionen riktar skarp kritik mot de skyhöga privata skulderna, som beror på bolånen, som i sin tur beror på utförsäljningen av allmännyttan.

Allt detta trassel beror på att staten sa upp samhällsansvaret och lät "marknaden och individer", det vill säga kapitalet och arbetare, klara sig bäst de ville. Men det fungerar inte, för bostäder är en långsiktig investering och kräver ett samhällsansvar.

Nu vill alltså alla att staten ska rycka in – men låt oss titta lite på förslagen.

Svenskt Näringsliv vill att regeringen löser krisen genom "halverad flyttskatt, nedtrappning av ränteavdragen, sänkt reavinstskatt, införande av bostadsmarknaden i momssystemet, avdragsrätt för bosparande för unga och införandet av marknadshyror”.

Ser ni ett enda förslag där som kommer leda till fler bostäder? Nej exakt - här byggs ju inte en enda bostad. Det handlar bara om att ge plats åt de som har pengar, så att de garanteras första plats, både till bostadsrätterna och hyresrätterna. De som inte är rika struntar kapitalisterna i. De får klara sig bäst de vill. Företagsägarna behöver visserligen arbetare, men de räknar med att arbetare inte kommer ha något val och att de ändå får arbetare även om de måste hysa in sig fem pers i en etta, medan en ingenjör från Lund kanske inte kommer till Stockholm om han inte får en fin bostad.

Till sin hjälp har Svenskt Näringsliv en lektor i fastighetsrätt, Fredrik Kopsch, som far runt och skriver debattartiklar där han försöker sälja in förslaget till allmänheten med argumentet att marknadshyror kommer göra det billigare att bo i förorten. Ha! Med snart 650 000 pers i bostadskön kommer det inte bli billigt att bo någonstans, särskilt inte när alla arbetare ska vräkas från innerstan och från nybyggen, eller har Kopsch glömt det där med tillgång och efterfrågan? Han fick också mothugg av 87 bostadsforskare som förklarade att det inte finns stöd i forskningen för hans tes, tvärtom.

Jämför med LO:s förslag: inför ett allmännyttigt statligt byggbolag, staten måste ta större ansvar för finansieringen av nya bostäder samt inför blandade upplåtelseformer (det vill säga inte alla villor på ett ställe och hyresrätter på en).

Här har vi ju förslag som tar ett samhällsansvar: ser till att det blir bostäder, inte bara att vissa får tillgång till dem.

Av denna enkla jämförelser kan vi konstatera flera saker. Det första är att de som äger företag ej bör styra samhället, då de agerar utifrån ett särintresse. Det kan man också se i historien: varje gång en liten klick regerat har det lett till förfall. Detta därför att en liten rik elit tänker på att berika sig själva och har ingen långsiktig planering för allmänheten, vilket till slut leder till deras eget fall. De flesta samhällen blir bättre då de styrs av allmänintresset, och det representeras bäst av arbetarklassen.

Det andra är att det är Vänsterpartiet som för fram LO:s krav i riksdagen. Det är V som lagt fram kravet på ett statligt byggbolag, medan Socialdemokraterna för fram Svenskt Näringslivs förslag! Socialdemokraterna tänker ju som bekant införa "marknadshyror" som en del i januariöverenskommelsen.

Låt mig bara säga en gång för alla att detta ord, marknadshyror, det är ett himla skönmålande! Vad som planeras är ju en vräkningfest. De vill kasta ut alla som inte är jätterika från innerstan och fina områden. Och vad är mer effektivt än att höja hyran? Tro inte att det här kommer begränsas till nyproduktion, nej det är bara ett första steg. Sedan går det utför och så blir våra städer som London där det kan kosta 50 000 i månaden att bo i innerstan, medan vanliga hem kan vara nedgångna, kalla och dåligt byggda (minns Grenfell). Så det är en fruktansvärd orättvisa som arbetsgivarna vill införa.

Å ena sidan vill de inte betala högre löner, å andra sidan vill de höja hyrorna! Det är ju en ekvation som inte går ihop – och sedan ska den enskilda individen tvingas lösa något som är ett strukturellt fel! Att Socialdemokraterna nu är de som för fram näringslivets förslag, medan Vänsterpartiet är emot, bevisar bara att det är vänstern som är de nya sossarna. 

Det drar ihop sig till bostadsstrid. I veckan var jag på Hyresgästföreningens seminarium, där Fredrik Gertten berättade om sin nya film "Push" som handlar om hur bostadsmarknaden blivit ett system för pengatvätt. Daniel Bernmar, vänsterns oppositionskommunalråd i Göteborg, sa då en intressant sak. Folk protesterar för lite!

Lobbyisterna skickar förslag varje dag och politikerna äter ur deras händer eftersom folket är tysta. Men det märks direkt i beslutsrummen när det är protester på gång, då blir de genast rädda. Så för att V ska kunna infria sitt löfte om att fälla regeringen om det blir marknadshyror - det vill säga vräkningsfest - måste vi pusha på och höras. Detta berör även dig med bostadsrätt!