Ledare. Johan Ehrenberg.

2020-05-20 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Därför vill ETC göra det billigare för dig att ställa om till elbil

Det här är vårt förslag och vårt stöd för att öka farten i trafikomställningen.

Nu väntar vi på andras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hör ett vackert ord. ”Elektrifiering”. Det är ett ord som både andas dåtid och framtid. För drygt 120 år sedan så var det människans framtid med så kom den billiga oljan och den smutsiga explosionsmotorn och det där är nog mänsklighetens största misstag, vi valde bort ren energi och ersatte med smuts och de gigantiska bolagen som skapades lyckades inte bara stoppa eldrift, de köpte upp och stoppade också kollektiva transporter i framtidslandet USA och så gick det som det gick.

Nu står vi med en gigantisk skuld som vi vet hur vi ska betala men som inte betalas av de som har pengarna och makten utan som skickas ner till de som inte har.

Ställ om, säger politiken och skickar miljardstöd till mera flyg.

Ställ om, säger kommunen och toksatsar själv på fortsatt förbränning i smutsig fjärrvärme.

Ställ om, ropar miljöbyråkratin och ökar sedan stödet till diesel och fossilt gödsel för jordbruket. För konkurrensens skull…

Javisst ska vi ställa om. Men det kommer inte kunna ske uppifrån. Vi måste börja själva.

Här hittar du erbjudandet om 41000 kronor i elbilsrabatt.

Elektrifiering är det ETC som företag driver hela tiden. När vi bygger hus så är det el som driver värmepumpar och gör den varma energin. När vi gör biokol gör vi el av överskottsvärmen. När vi distribuerar våra tidningar själva gör vi det med eldrift. Och när vi skapar sparande gör vi det i solceller och långsiktiga investeringar, precis det som de med riktigt stora pengar inte gör.

Vi kan göra allt det här eftersom tusentals läsare stöder detta. Vi har genom åren kunnat introducera massor med roliga klimatsmarta produkter (vi hade elcyklar i vårt varuhus långt innan alla andra till exempel), vi säljer via ETC El solcellsanläggningar till rejäla rabatter och vi tar fram klimatklok näring för hemmaodlare och lär gärna lokala bönder göra samma sak. (Tips, vi använder el även där.)

Men varför just el?

Det är den energiform som varje småföretag, varje husägare, varje bostadsrättsförening och andra fastigheter kan producera själv. Det är därför el kommer blir mycket billigare för användaren och därmed motarbeta fossil energi liksom den mesta bioenergin. Men det är också den energiform som kan bryta storföretagens makt över ekonomi och utveckling och ersätta det med nära energimakt, lokal energitrygghet och ren trafik, även om den måste bli mindre intensiv.

El är klimatenergin nummer ett.

Det är den som kan göra stålverk rena genom att skapa vätgas. Samma med betongindustrin.

Det är den som kan skapa snabba internationella transporter på marken och billigare lokal trafik för alla. Det är den som ger oss möjlighet att odla modernt, storskaligt och småskaligt genom att energin får cirkulera.

Så elektrifiering är inte bara ett fint ord.

Det är vår gemensamma framtid.

Men hur ställer vi om?

ETC är små företag och läsare och aktivister som blir som en rörelse ihop. Den gemensamma lilla makten kan vi använda för att hjälpa varandra att ställa om.

Det är därför vi nu erbjuder alla kunder hos ETC El och ETC Mobil en jätterabatt på en ny elbil. Det är ett samarbete vi har kunnat ta fram tillsammans med Bilia.

Nämligen nya versionen av Renault Zoe.

Den här bilen har funnits på marknaden i några år, den har visat sig hålla det den lovat och därför har vi gemensamt tagit fram en rabatt på 41 000 kronor för den nya versionen. Tillsammans med de 60000 kronor som staten ger i miljöbonus betyder det att bilen kostar 106000 kronor mindre och därmed ungefär som en motsvarande fast smutsig ny bil.

Här hittar du erbjudandet om 41000 kronor i elbilsrabatt.

Lägg sedan till att de som har ETC El via oss kan köpa solceller till upp till halva priset och få till exempel sitt garagetak med solel som försörjer elbilen motsvarande all el den behöver för att åka 2000 mil per år. Och då blir driftskostnaden faktiskt under 30 öre per mil. Att jämföra med diesel och bensin…

Det här är att ställa om elektrifiera och självklart är det de som måste ha bil som ska få hjälp att göra det först. Det gynnar oss alla. Den som kör elbil gör staden renare. Den som kör fossilbil gör den smutsigare. Valet är därmed enkelt om man skaffar ny bil. Men ibland är det enkla något man måste stödja och hjälpa till med.

Det här är vårt förslag och vårt stöd för att öka farten i trafikomställningen.

Nu väntar vi på andras.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg