Ledare. Silas Aliki.

2017-07-11 10:48

Därför måste vi ut på gatorna varje år

Att högern väljer att fokusera på ett fåtal aktivisters våld istället för det oerhörda våldskapital som G20 representerar och utövar över hela världen är väntat. Men det är sorligt att även vänster köper samma världsbild.

Det skriver Sigrid Aliki som var på plats under helgens demonstrationer mot G20-mötet i Hamburg.

I lördags protesterade 100 000 personer i Hamburg mot G20-mötet, för en värld bortom kapitalismen och för global solidaritet. Längs vägen stod en pensionerad blåsorkester som med trumpet peppade de demonstranter som passerade, bland annat tyska sjöräddningen, ett äldre par med en skylt med texten ”Mormor och morfar mot G20”, den kurdiska självständighetsrörelsen samt en napolitansk supporterklubb.

En av de 100 000, 75-årige Hager från Hamburg, berättar att han gått på demonstrationer sen 1966. “Vi måste gå ut på gatorna varje år. Det handlar inte bara om att Trump och Erdogan inte är bra, det handlar om den globala korruptionen.”

Under det årligen återkommande G20-mötet samlas finans- och centralbankscheferna från världens 20 största ekonomier, tillsammans med organisationer som Världsbanken och Internationella Valutafonden.Totalt representerar de omkring 85 procent av världens BNP. Ofta brukar mötet hållas lite avsides, men i år hölls mötet inne i centrala Hamburg, nära kvarteren St Pauli och Schaunen som har en lång historia av autonom organisering.

Det tillfälliga mötesförbud som införts, samt 20 000 inkallade poliser, vittnar om att arrangörerna hade räknat med motdemonstrationer. Och demonstrationer som innehåller sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter, plundring, pepparspray och vattenkanoner, som kan förekomma under toppmöten, brukar ofta flytta fokus från vilka G20 består av och vad de verkar för.

Det vill säga den ekonomiska eliten, som vill fortsätta plundra jorden på naturresurser, göra vinst på krig och beröva människor livet i fabriker. När Merkel under den avslutande presskonferensen på lördagen sa att hon ”skarpt fördömer det extrema våldet och den brutalitet” som präglat mötet syftade hon inte på G20-ländernas enorma krigsindustri och våldskapital.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att makten agerar i sitt eget intresse förvånar inte. Men att nästan alla etablerade medier, även de som inte är uttalat borgerliga, har vidarebefordrat den berättelse om världen som G20-länderna tjänar på, gör det. Återkommande har varit beskrivningar som att “demonstranter tvingar kvar Melania Trump på hotellet”, att ett fåtal aktivister plundrat butiker inne i Hamburg eller att demonstranterna var ”maskerade antifascister”.

Antalet skadade poliser rapporterades, mer sällan antalet skadade demonstranter. Frågor till världsledarna om hur de ska bekämpa miljöförstöring och extrem fattigdom har varit sällsynta, likaså frågor till de 100 000 om vad de protesterar mot.

Även i P1-morgon var det lågt i tak när tankesmedjan Arena Idés Lisa Pelling och tankesmedjan Frivärlds Katarina Tracz var rörande överens om att G20 är ett forum som behövs och att det är förkastligt att gripa till våld mot mötet.

Att högern väljer att fokusera på ett fåtal aktivisters våld istället för det oerhörda våldskapital som G20 representerar och utövar över hela världen är väntat.

Men att personer som säger sig företräda vänstern tycks sakna ideologisk kompass och inte har integritet nog att insistera på att G20:s våldsutövande är det mest akuta mot människor i världen och vårt jordklot är djupt sorgligt. Men 75-årige Hager och de 100 000 som marscherade med honom ingjuter hopp.

Vi måste ut på gatorna varje år.