Kommentar. Andreas Gustavsson.

2014-02-26 15:50

Därför borde du bry dig om EU-valet

Tipsa om artikeln via e-post

Nu är det inte ens 90 dagar kvar innan vi ska välja kandidater för EU-parlamentet, tillsammans med 400 miljoner andra i unionen. Ändå är det påtagligt tyst. Ett utspel här, en debatt där. Men ingen intensitet, varken från partier eller medier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag tror att journalister – inklusive vi på Dagens ETC – har all anledning att rannsaka sig. För om inte medierna lyckas bryta partiernas passivitet vad gäller årets första val, hur ska då väljare kunna orientera sig?

Dagens ETC börjar val­bevakningen nu idag.

Många val kommer att trängas under lite drygt ett kvartal, och det kan vara frestande att fullt ut fokusera på svenska riksdagsvalet, som är jämförelsevis lätt att överblicka och där granskningar kommer mer naturligt. Men det är inget alternativ. EU är alldeles för viktigt. En politiskt intresserad människa, som lägger sin röst med omsorg, gör en tankevurpa om hon låter EU-valet bero till förmån för det nationella.

Sverige ska välja 20 ledamöter som sedan tar plats bland parlamentets totalt 751, och där kommer de att stifta lagar som direkt påverkar en majoritet av de lagar som riksdagen – och kommunerna – handskas med.

Bryr du dig om hur mycket koldioxid bilar släpper ut? Hur vår integritet på nätet ska skyddas? Hur vi ska förhindra att fler flyktingar drunknar längs unionens yttre gränser? Hur kollektivavtal ska kunna samexistera med fri rörlighet? Då bryr dig också om EU-parlamentet, som dessutom har fått utökade befogenheter genom Lissabonfördraget.

I senaste valet till EU röstade inte ens hälften – 45,5 procent – i Sverige, och då var det ändå rekord för ett EU-val. Jag ser gärna att Dagens ETC bidrar till att engagera fler. Du kanske inte röstar, det är givetvis ditt beslut, men debatten om politiken är viktig för alla.

Nu mobiliserar de högerextrema runt om i medlemsländerna. Klimatet är ett akut problem. Romernas erbarmliga situation måste förbättras. Det finns område efter område där Sverige är beroende av EU, men även kan påverka kontinentens framtid.

Därför ska Dagens ETC lyfta de viktigaste frågorna och intervjua kandidaterna. Är det något du vill ha utrett av oss? Mejla mig!

Tipsa om artikeln via e-post