Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-01-11 09:02

Därför behövs dagstidningen

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Varför? Frågar du varför det behövs en ny dagstidning?

Själva frågan avslöjar svaret.

Finns det verkligen någon som tror att vi kan ha demokrati om bara en ideologi dominerar våra morgonmedier?

Ah, det är ALLTID frågan som avslöjar svaret. Nyligen fick jag ett pressmeddelande från SNS, näringslivets studieförbund, med rubriken ”Hur kan medborgarnas stigande krav på välfärden mötas utan skattehöjningar?” Om frågan istället ställs ”Vilka skattehöjningar ger mest jämlikhet och samtidigt ökad välfärd” blir debatten en annan. Frågorna grundar sig på samma siffror, men är sprungna ur två olika ideologier.

I det här första numret av Dagens ETC avslöjar vi en liten detalj i regeringens näringslivspolitik. Kolkraften ökar i landet och kommer öka ytterligare. Det är inte okunskap eller brist på information som gjort att det inte varit en stor nyhet i blå tidningar.

Förra veckan var jag på SCUM-manifestet, en teaterpjäs som är mycket besvärande för män medan tjejerna skrattar. En del killar blir så arga eller ledsna att de springer ut. Kanske är det tungt att se sig i en förvriden spegel. SCUM vänder uppochner på manlig övermakt, vänder förtrycket. Pjäsens häfte ger oss citat av Strindberg, Luther och andra män som osar ett obegripligt kvinnohat som pjäsen nu riktar åt motsatt håll. Klarar inte vi män det så klarar vi inte våra speglar. 

Det finns inga objektiva nyheter. Det finns valda berättelser. Jag kommer att söka nyheter om människans möjliga godhet, samarbeten, internationalism och antirasism. Andra söker berättelser om mord som fasansfull våldspornografi dold bakom spännande nyhetstext. 

Hur vi ställer frågan är halva svaret.

Så nu är vi här med en ny dagstidning i Sverige. Den är skapad av dig. Över 5000 förhandsprenumeranter! Alla som lånat ut likviditet (över 6 miljoner kronor). Alla som fått fackklubbar eller föreningar att ta prenumeration. Alla som … ja, som nu kommer att skriva i och använda den.

Det skulle förresten vara roligt att skriva ett tesprogram för Dagens ETC. Men jag har med åren lärt att ord ibland stelnar till stängsel. Vi är en röd tidning för en grönare värld, vi är feminister och antirasister och väldigt väldigt klimatoroliga och … men ärligt talat. Låt tidningen berätta det där själv. Dag för dag. 

I branschen brukar det sägas att man aldrig ska ge ut det första numret. 

Tidningar är en märklig process, en melodi, en rytm, en orolig spänning. Det tar lång tid att hitta de rätta tonerna. Inte tråkig, inte pekpinnig, inte fördummande, inte … Men jag tycker redan första numret visar möjligheten. 

Vi har fått en fantastisk chans av dig.

Vi ska göra allt vi kan för att ta tillvara den. 

STORT TACK!

Nu börjar äventyret.

Tipsa om artikeln via e-post
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg