Ledare. Ulrika Lindahl.

2020-05-19 03:00
Bild: Dagens ETC / Claudio Bresciani/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Bura in torskarna – böter räcker inte

Fängelsestraff borde bli den normala påföljden för den som köper en annan människa för sex.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Hon äter inte. Hon dricker inte. Hon sover inte. Hon är svullen i munnen på grund av oralsex hon tvingats till. Hon vaknar på natten och gråter, efter att ha haft mardrömmar om strypsex. Hur får vi stopp på sexhandeln? Genom att män slutar köpa sex.”

Det här är en av berättelserna från Talita, en organisation som hjälper kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel. De lägger upp den på Facebook bara timmar efter att Paolo Roberto suttit i tv och erkänt det sexköp där han tagits på bar gärning.

En annan berättelse är den om Tatjana. Född och uppvuxen i ett land i det forna östblocket. Hon fick bo i en skrubb hos släktingar. Tvingades till och med att äta sin mat ur hundskålen. Som 13-åring började hon arbeta på en bordell för att komma bort. Efter några år gifte hon sig med en man som tog henne till Sverige och sålde henne här till flera olika män, varje dag. När hon till sist tog sig till Talita fick hon hjälp med att för första gången känna sig värdefull och älskad. Det hade hon aldrig gjort tidigare – i hela sitt liv.
Talita berättar också om Jasmina. Som efter att ha utnyttjats sexuellt på nattklubbar runt om i Europa hamnade i prostitution i Sverige. Hon dövade sig med alkohol och kokain varje dag. Och om Mariam, som tvingats in i prostitution för att kunna försörja sina tre små barn efter att hennes exmake lämnat henne med en stor skuld i hemlandet.

Alla de här kvinnorna kan ha varit den kvinna som Paolo Roberto betalade 1500 kronor för att utnyttja för sitt så kallade självskadebeteende. Vi vet väldigt lite om vem hon var. Samtidigt som Paolo Roberto får tv-tid och ryggdunkningar i sociala medier så förblir hon osynlig. Men vi vet att hon kommer från ett av Europas fattigaste länder. Och vi vet att hon far illa.
Vi vet också att vi trots den svenska sexköpslagen inte har kunnat skydda de här kvinnorna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Paolo Roberto blir tagen på bar gärning med sitt olagliga sexköp en torsdagskväll klockan 19. Dagen efter säger han i intervjun i TV4 att han kvinnan som han köpt ”säkert är dittvingad” och inte ”är där för att det är jättetrevligt”. Han vet alltså att kvinnan gör det här mot sin vilja. Ändå kan han gå därifrån, vara lite ångerfull, betala 25 000 kronor i böter och gå vidare med sitt liv.

Simon Häggström, Sveriges mest profilerade polis i arbetet mot sexhandeln som också var med i razzian mot lägenhetsbordellen på Östermalm där Paolo Roberto begick sitt brott, är frustrerad över de låga påföljderna. Han har själv varit med om att gripa samma man tolv gånger.

Att välja att köpa sex, att aktivt söka upp möjligheten, att ta sig till platsen, att lägga fram pengarna och att genomföra utnyttjandet av kvinnan är inget passionsbrott. Inte något som bara råkar ske. Det kräver planering, det kräver medvetenhet. Det finns så många tillfällen i den här kedjan då den som begår brottet skulle kunna stanna upp och avbryta sin gärning. Skulle kunna se alla de vidriga konsekvenserna av sitt handlande. Ändå har var tionde svensk man köpt sex.

Sexköpslagen är fantastisk när det gäller att lägga skulden där den hör hemma. Inte på den utnyttjade kvinnan utan på den man som köper henne som en vara. Men det är dags att ta nästa steg. Att höja påföljden.

Sexköp kan idag ge upp till ett års fängelse, men det döms nästan aldrig ut. Fängelsestraff borde bli den normala påföljden för den som köper en annan människa för sex. Vänsterpartiet har motionerat om det i riksdagen. Men i höstas var partiet ensamt om att vilja skärpa straffen.

Nu skriver Annika Strandhäll, Socialdemokraternas nya jämställdhetspolitiska talesperson, tillsammans med Carina Ohlsson och Heléne Fritzon, att det är dags att sätta sexköparna i fängelse. Och uppmärksamheten kring Paolo Robertos brott har fått även partier som Moderaterna och Sverigedemokraterna att öppna för fängelsestraff.

Risken för bli påkommen med en brottslig handling har hittills inte avskräckt de vanligaste sexköparna – gifta familjefäder med bra jobb och gott om pengar – från att ”jobba över” och ta vägen förbi lägenhetsbordellen där kvinnor från Europas fattigaste länder sitter inlåsta och övervakade för att köpa sig en kropp. Men kanske kan risken för att slitas från sitt vanliga liv och sättas i fängelse faktiskt göra det. Om inte annat är det en viktig markering för alla de som är pojkar idag och män imorgon. Idag får dessa pojkar se att den som köper en kvinna ena dagen kan snöra på sig joggingskorna andra dagen och ge sig ut på sin dagliga runda.

Som om ingenting har hänt.

De här pojkarna som är morgondagens män och som är de som kan se till att den vidriga handeln med kvinnors kroppar slutar med dem.