Ledare. Beatrice Rindevall.

2019-09-28 03:00
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Är klimatmötena bara distraktion?

Det är inte konstigt om folk är upprörda. Att folk är trötta på tomma ord och missade mål.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under fredagen demonstrerades det på minst 122 orter i Sverige, och det är inget orimligt FridaysForFuture-rörelsen kräver. Det är allas vår plikt att stötta rörelsens mål såväl på gatan som på andra platser.

Rörelsen kräver tre saker:

• Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader.

• Följ Parisavtalet med betoning på klimat och miljörättvisa.

• Lyssna på klimatforskningen.

Att lyssna på forskningen borde inte vara radikalt, men ändå skulle rörelsens krav innebära en revolutionerande politisk förändring jämfört med i dag. För trots att de politiska ledarna för länge sedan beslutade om klimatmål fortsätter utsläppen öka.

Redan sex år innan Greta Thunberg föddes samlades världens ledare i Japan 1997 och formade Kyotoprotokollet, ett avtal där länderna förband sig att minska utsläppen. Men tvärtemot avtalet har utsläppen ökat under Gretas livstid – ordentligt. Länderna har inte hållit sina åtaganden, industrin har fått fortsätta som vanligt och kortsiktiga ekonomiska intressen har fortsatt prioriteras framför en stabil framtid.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Parisavtalet 2015 har hyllats som ett stort steg för att kunna komma tillrätta med problemet. Men än så länge har förändringen uteblivit, och utvecklingen har fortsatt åt fel håll. Man måste fråga sig: Är avtalen och klimatmötena bara en distraktion för folket?

Förra året ökade växthusgasutsläppen i Sverige och världen. På politiska ledare kan det låta som att ökningen är tillfällig innan styrmedlen slår in, men det stämmer inte, varken här eller internationellt. I Sverige har riksdagen slagit fast att utsläppen ska ner till noll år 2045, men både Naturvårdsverket och det Klimatpolitiska rådet har sagt att nuvarande politik inte räcker.

Målen är dessutom för lågt satta. Enligt FN:s klimatpanel behöver världen ha halverat sina utsläpp till 2030 för att nå 1,5-gradersmålet, men ledande forskare som Johan Rockström menar att Sverige som ett rikt industrialiserat land måste gå före och snarare borde sikta på 100 procents utsläppsminskningar till 2030.

Rockströms förslag skulle från och med nästa år innebära utsläppsminskningar på över 10 procent per år, men prognoserna känns osäkra med bakgrunden att Sveriges utsläpp ökade en halv procent förra året. Trots att det kan låta lite måste vi förstå att ett år med ökade utsläpp innebär ännu ett år som vi tappat tid att ställa om, och tiden är ovärderlig. För varje år som vi skjuter upp omställningen lämnar vi en tyngre börda för framtiden. Väntar vi till 2025 skulle utsläppsminskningarna istället per år behöva ligga på över 20 procent.

Det är inte konstigt om folk är upprörda. Att folk är trötta på tomma ord och missade mål. Politikerna har skjutit upp agerande för klimatet år efter år, vilket lett till att över fyra miljoner människor demonstrerade världen över förra fredagen.

Det finns inget viktigare just nu än att stötta rörelsen, och det gäller mer än en demonstration. FridaysForFutures krav måste ta plats i styrelserum, i politiken, på arbetsplatser och runt middagsbord. Omställningen gäller oss alla – våra arbetsplatser, hur vi transporterar oss, vad vi köper, hur vi röstar, hur våra pengar påverkar och vad vi äter. Därför har vi alla makt att påverka – och ett ansvar att agera.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Beatrice Rindevall
Beatrice Rindevall 

Hårt arbetande miljöredaktör för Supermiljöbloggen. Ägnar sin tid åt att göra världen bättre och kommunicerar gärna med memes.

Skriver ledare i nyhetsmagasinet ETC.