Ledare. Andreas Gustavsson.

2021-10-26 03:00
Bild: Dagens ETC / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Är det Israels tur att anklagas för att brunsmeta?

Budskapet kan knappast missförstås. Israel litar inte på SD. Israel bekräftar att partiet är extremister. Så vad ska de göra nu, Ulf Kristersson och Ebba Busch? Anklaga ambassadören för att brunsmeta? Säga att han saknar kompetens att identifiera antisemitism?

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det är en tydlig markering från Israels ambassadör i Sverige, så tydlig att den inte bara kan ignoreras.

”Det är mycket enkelt. Vi har inte – och har inte för avsikt att ha – någon kontakt med Sverigedemokraterna”, säger Ziv Nevo Kulman till Dagens Nyheter.

”Jag har självfallet inga intentioner att lägga mig i Sveriges demokratiska process. Men jag kan säga att detta är en moralisk ståndpunkt som handlar om extremhögerpartier med rötterna i nazismen.”

Budskapet kan knappast missförstås.

Israel litar inte på SD.

Israel bekräftar att SD är extremister, med en nära och mörk historia.

Samtidigt tävlar borgerliga politiker om att be om ursäkt för att de tidigare kallat SD rasister, och om att trivialisera partiets utbrott av främlingsfientlighet – ja, även antisemitism.

Varje parti har sitt eget inre liv, sa Ulf Kristersson (M) förra veckan.

Däremot agerar samma borgerliga politiker skarpt mot den som kallar nya koalitionen för blåbrun, eller som inskärper att såväl Moderaterna som Kristdemokraterna har ett ansvar att hålla gränsen mot det som alltjämt är en dominant kraft hos SD.

Så vad ska de göra nu?

Anklaga ambassadören för att brunsmeta?

Säga att han som jude saknar kompetens att identifiera judehat?

De har ritat in sig i ett hörn, Ulf Kristersson och Ebba Busch (KD).

De har sagt en sak – inte SD, inte en chans – och sedan ändrat sig – SD är plötsligt konstruktivt – för att det öppnar den enklaste vägen mot makten.

Ulf Kristersson vet att han har ljugit för en av Förintelsens överlevare.

Ebba Busch vet att smäktande tal om ”judeokristna” värderingar strimlas av hennes nya acceptans av SD.

Båda vet att det bruna partiet kommer med antisemitism.

Ändå fullföljer de.

Judehat är ingen dörrstängare.

Israel låter aldrig ett sådant haveri passera.

Det är ingen slump att landets företrädare vägrat ta emot höga SD-politiker som sökt audiens.

En påminnelse:

• 2014 säger Björn Söder, då partisekreterare, att judar kan leva i Sverige, men att de aldrig kan bli upptagna i Sveriges gemenskap, förutsatt att de vägrar lämna sin ”judiska identitet”. Han fick partiets förtroende att bli andre vice talman.

• 2016 avslöjas en film där Oscar Sjöstedt berättar om hur hans tyska kollegor på ett isländskt slakteri brukade heila, sparka på fårkadaver och kalla dem judar. En rolig anekdot i det trygga sällskapet av andra SD-politiker (däribland Mattias Karlsson, nu anförtrodd att driva partiets tankesmedja Oikos). Die Juden! Skratt. Oscar Sjöstedt var då ekonomiskpolitisk talesperson för sitt parti. Det är han fortfarande.

• 2016 motionerar riksdagsledamoten Anna Hagwall om att avveckla presstödet för att minska Bonniers dominans som medieföretag, för att garantera att "ingen familj, etnisk grupp eller företag” ska kunna ha en sådan framträdande roll. Anna Hagwall fick lämna först efter att motionen orsakat negativ publicitet.

• 2016 berättar Expo att SD:s partiledning fördömer antisemitism men samtidigt ser mellan fingrarna när sådan uttrycks, både av toppskiktet och av folkvalda och tjänstemän ute i landet. Sverigedemokrater som delar vit makt-alstret ”Död åt ZOG!”, som hävdar att judar har den ”osynliga makten”, som förnekar Förintelsen, som lovar att bekämpa ”krokiga judegubbar”, som kallar en kriminologiprofessor för ”judesvinet”, som delar videosnuttar där det hetsas om ”sionistiska rasister”. Med mera. Judehatare som fått vara kvar.

• 2017 avslöjar Dagens ETC att 14 stycken SD:s politiker har kopplingar till nazistiska Nordfront (propagandacentral för Nordiska motståndsrörelsen). Ingen miljöpartist. Ingen socialdemokrat. Ingen centerpartist. En kristdemokrat. En vänsterpartist. Två moderater. 14 sverigedemokrater.

• 2018 kommer fler avslöjanden om politiker som applåderar Hitler, hånar Anne Frank (”coolest jew in the shower room”) och skriver om den ”judiska plågan”

• 2019 säger Björn Söder att det är finansmannen George Soros som ”drar i trådarna” i europeisk politik. En antisemitisk föreställning som är exakt den som Viktor Orbáns ungerska regering använder sig av.

• 2020 börjar Jimmie Åkesson hylla ”alternativmedia”, något som bryter mot hans egna tidigare rekommendationer med anledning av partiets ”nolltolerans”. Dessa sajter och kanaler uttrycker ofta just antisemitism.

• 2021 varnar Mattias Karlsson i SVT-programmet Min sanning för att ”kulturmarxism” fräter på Sverige. Ett begrepp som omfamnats av den europeiska och amerikanska ytterhögern, som en uppdaterad variant på nazisternas kulturboljesvism, alltså med ett tungt antisemitiskt arv.

M väljer att glömma.

KD väljer att glömma.

Israel glömmer inte.

Israel förstår värdet av gränsdragning gentemot bruna krafter.

Tipsa om artikeln via e-post