Tre frågor.

2017-06-16 14:00

”Vi vill lyfta fram doldisar som drar ett viktigt strå till stacken”

Dagens ETC:s nyhetschef Rebecka Bohlin om tidningens nya serie "Mötet: Eldsjälen", som uppmärksammar mindre kända vardagskämpar.

I morgon, lördag inleds Dagens ETC:s serie ”Mötet: Eldsjälen”, som kommer att fortsätta varje lördag under sommaren. Varför en sådan serie?

– När tidningar porträtterar människor så är det nästan alltid ”kändisar” som är ”aktuella” på något sätt, för det är så vi medier tänker. Nu vill vi lyfta fram ett antal doldisar, eller åtminstone mindre kända, som i tysthet drar ett viktigt strå till stacken för att kämpa för en värld som snarare präglas av solidaritet än av snabba vinster, säger Dagens ETC:s nyhetschef Rebecka Bohlin.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi tror att dessa gräs­rötters erfarenheter, visioner och val av strategier för förändring har mycket att säga om vår samtid, som vi behöver påminnas om. Väldigt, väldigt många kämpar faktiskt, runt om i landet, för solidaritet, jämlikhet, klimaträttvisa och så vidare.

– Sedan många år tillbaka har vi hört parollen ”En annan värld är möjlig” – nu vill vi veta mer om vad aktivister av i dag lägger in i det, vad de tror på och hur de vill nå dit.

Vad krävs för att kvala in som en ”eldsjäl”?

– Att du på något sätt driver en fråga, stor eller liten och har en tanke bakom. Det kommer att bli allt ifrån sol­idaritetsarbete till kamp mot sexism på ­musikalscener, mänskliga rättigheter och fredsrörelsens aktioner.

Hur länge pågår serien?

– Över sommaren. Men vem vet, är den mycket uppskattad av läsare och vi får in många intressanta tips på spännande eldsjälar kanske den får fortsätta en bit in på hösten också.


Fotnot: Är du en eldsjäl eller känner du till en eldsjäl som du tycker att Dagens ETC borde porträttera, kontakta oss! dagens@etc.se