Kommentar.

2019-05-20 17:00
Foto: TT
Puffetikett
Dagens ETC

SD avskyr fria medier

Sverigedemokraterna kommer på sina landsdagar att ta ställning till en ”genomgripande reform” av public service, inklusive att sälja SVT2 och P3. Chockerande? Nej, typiskt.

Andreas Gustavsson förklarar partiets repressiva syn på medier i 10 punkter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. SD bannlyser redaktioner från partisammankomster. Som när Expressen portades från valvakan 2014 på grund av anklagelsen ”legitimerar politisk våldsbejakande extremism”. Egentligen: SD ville straffa Expressen för att tillsammans med Researchgruppen ha avslöjat SD-politikers rasism.

2. Efter att SD portade Expressen fick tidningen hjälp av kollegor att bevaka valvakan. Tidningen gick inte att stoppa den gången. ”Det gör vi i sinom tid”, twittrade dåvarande SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth till svar.

3. SD har politiker som verkligen, verkligen avskyr public service. Därför motionerar de om att helt skrota SVT och SR som ”gång på gång misskrediterar, förlöjligar, förtalar, förvränger eller rent av ljuger i sina nyheter och program”.

4. 2015 tyckte Mikael Strandman, ordförande i Norrtälje, att journalister ska rekryteras till public service – efter politiska sympatier. Hej, åsiktsregistrering. Partiledningen reserverade sig mot förslaget men bekräftade problemformuleringen.

5. Kommer ni ihåg intervjun där Björn Söder talade om judar och samer? Han fick läsa citaten på förhand. Men sedan dundrade han: ”Nu försöker man upprepa lögner för att få dem till sanningar. DDR-propagandan finner inga gränser i det här landet. Vilka vidriga journalister!”

6. Det här med ansvarig utgivare är inget som SD har särskilt stor respekt för. Efter valet 2010 – då TV4 vägrade visa SD:s reklam – kom Mattias Karlsson med förslaget att riksdagen skulle besluta att ingen framöver ska kunna neka att sända politiska budskap.

7. Linus Bylund, 2016: ”Vilket SKÄMT stora delar av Sveriges navelskådande trångsynta journalistkår är! … Ni är och förblir denna nations fiender tills ni begriper och fullt ut, utan om eller men, börjar tillämpa konsekvensneutralitet i ert arbete.”

8. Jimmie Åkesson i Morgonpasset, 2018: ”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt. Jag tycker det är vänsterliberal smörja.”

9. Mattias Karlsson i en mycket avslöjande intervju med Aftonbladet Kultur, 2011: ”Vår vision är att nå inflytande i alla samhällssektorer. Det är bara fantasin som sätter gränser… Vi vill göra samma marsch genom institutionerna som 68-vänstern har gjort.”

10. Richard Jomshof, 2015. ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här.”