Kultur & Nöje.

2019-12-10 12:30
  • Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Så bra är de nya jullåtarna

Less på ”Feliz Navidad” och ”Last Christmas”? Du är inte ensam. Dagens ETC:s ju­lmusiknörd Signe Lidén har sållat guldkornen ur årets skörd av släpp – och det finns all anledning uppdatera spellistorna med lite nytt material.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lyssna på hela spellistan här.

”Betlehems stjärna”

Linnea Henriksson

Största delen av den här produktionen är rätt rak och klassiskt på detta omtag på ”Gläns över sjö och strand” (som den kallas i folkmun). De moderna mellanspelen och Linnea Henrikssons högklassiga sång gör att det ändå blir popmagi av det hela. Låten släpps på en lyssningsvärd EP tillsammans med bland annat svängiga och lätt socialrealistiska ”Fira jul med mig”.

”Oh holy night”

Andrew Bird

Det är rätt kyligt att ta ”O helga natt”, som alla sångare tävlar om att göra den smörigaste versionen av, och helt enkelt vissla in den med gitarrplock och fiol-pizzicato i bakgrunden. Konstigt nog känns det inte vanhelgande, utan mer avslappnat. Väl värt en lyssning!

”Ding dong merrily on high”

Maia Hirasawa

Likt Linnea Henriksson har Maia Hirasawa satt modern svensk popprägel på en julklassiker, i det här fallet en aningen mer hysterisk grundlåt. Hirasawa gör den ösig och storslagen – och det känns helt självklart.

”O Tannenbaum”

Aretha Franklin

”En busschaufför, en busschaufför, det är en man med glatt humör.” Samma melodi, men med både engelsk text och det tyska originalet. Inspelad 2015 live på Lincoln Center i New York och nysläppt i dagarna. Tyskan är lång ifrån perfekt, men the queen of soul visar var musikskåpet ska stå.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”I ask for nothing rich or rare”

Anders Widmark

Sibelius julvisa (”Giv mig ej glans”) kommer här i mjuk pianosolo-tappning. Resten av Widmarks julskiva ”A soulful christmas” är rätt jazzig och jammig, men här är det mer återhållet. En mer än värdig ny kostym åt denna vackra klassiker.

”Do you hear what I hear?”

Whitney Houston, Pentatonix

I körsvängen är amerikanska kvintetten Pentatonix superpopulär. De slog igenom med covers på Youtube och har nu fått äran att gräva fram Whitney Houstons eminenta sångspår och lägga till sina egna röster på det. Funkar fint för den som gillar superproducerad stämsång, men kan nog vara för mycket för andra.

”Sleigh Ride”

Chicago

”Sleigh Ride” är kanske den mest klistriga jullåt som skapats (i hård konkurrens med ”Fairytale of New York”) och det bjuder lite emot att ens nämna den för er läsare. Å andra sidan har jazzrockbandet Chicago (”You’re the inspiration” med flera superhits) gjort en så knäpp funkig version att den inte går att förbise. Det låter väldigt Chicago – på gott och ont i det här sammanhanget.

”Whatever happened to christmas?”

Sofia Karlsson, Martin Hederos

Vissångerskan Sofia Karlsson ger sig på Frank Sinatras tjusiga jullåt. Som förväntat är det skörare och mindre tillrättalagt. Pianisten Martin Hederos kompar känsligt och vackert. I mina öron har Sofia Karlsson aldrig låtit bättre.

”O come, all ye faithful”

Carola, Mariette

Många artister har gjort misstaget att spela in låtar med – och bli helt utklassade av – sina idoler. (Fråga bara pojkbandet Blue som lyckades göra det med både Stevie Wonder och Elton John.)

I det här fallet är det dock Carola som drar det kortare strået och Mariette som bär sången med både känsla och tryck.

”Twilight at christmas eve”

Edda Magnason

Det här hade mycket väl kunnat vara en amerikansk klassiker som vi bara inte hört ”over here”, men Edda Magnason snabbskrev denna julballad i ett rus av inspiration. Steel guitar ger det där extra jänkarsoundet och sånginsatsen är oklanderlig.