Kultur & Nöje.

2017-09-14 13:15
Konsthallen Santander Cultural i Porto Alegre, Brasilien.
Konsthallen Santander Cultural i Porto Alegre, Brasilien.

Queerutställning stängd efter protester

Protester från högeraktivister har lett till att en stor utställning med queer konst stängts ned i Porto Alegre i södra Brasilien. Nu ifrågasätts stängningen.

Brasiliens första stora queerkonstutställning stängdes efter protester från högerkonservativa aktivister. Det var på kultur­centret Santander Cultural, sponsrat av den spanska bankjätten Santander bank, i Porto Alegre som utställning ägde rum.
Utställningen, med titeln ”Queermuseum”, avbröts under söndagen – en månad innan beräknat datum.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Protesterna har främst kommit från högerkonservativa aktivister, både utanför konsthallen och på nätet.
Protesterna har riktats mot vad aktivisterna kallade­ ”blasfemi” och ”pedofili” i utställningen.

En utställning som innefattar 263 verk av allt från framstående brasilianska konstnärer som Lygia Clark och José Leonilson, till mindre kända samtida konstnärer.

Kritik har riktats mot beslutet. Bland annat har konstnärer i Brasilien kommenterat hur farligt det är med censur i ett land som levt så många år under militärdiktatur.

– Det är en utställning som behandlar identitetsfrågor. Detta är ett skrämmande ögonblick i Brasiliens liv, säger utställningens curator Gaudêncio Fidelis till The Guardian.

I ett uttalande på sin Face­booksida förklarar musei­ledningen sig med att man inte vill så split eller bidra till ”missaktning” mot personer ­eller symboler.